Koridor 5C gradi se u punom profilu kroz Baranju – Prenamjena Doma zdravlja Đakovo do kraja godine

Objavljeno: 26. 04. 2018.


PODIJELI:

Danas je održana deseta sjednica Županijske skupštine Osječko-baranjske županije, od 29 točaka nekako najzanimljivije informacije su stizale nakon pitanja i prijedloga vijećnika.

PRENAMJENA DOMA ZDRAVLJA ĐAKOVO
Vijećnika Ivicu Šimundića zanimao je tijek prenamjene zgrade Doma zdravlja u Đakovu. Župan je odgovorio da je renoviranje objekta u tijeku, u što se prilikom obilaska osobno uvjerio, a radovi će biti završeni do kraja godine. U tijeku je i ispitivanje statike zgrade Ekonomske škole u Đakovu, o čemu je isto pitao Šimundić, a nakon koje će se donijeti odluka o gradnji novog objekta ili obnovi postojećeg. Sredstva za projektnu dokumentaciju osigurala je Županija.

Župan Ivan Anušić na FB:
“Odgovorio sam danas na aktualnom satu Županijske skupštine na desetak vijećničkih pitanja, no jedan je odgovor bio svima iznimno interesantan. Riječ je o izgradnji punog profila Koridora 5C kroz Baranju.
Od kad je SDP-ova Vlada 2013. donijela odluku da se autocesta preprojektira u brzu cestu, pa sve do danas, najglasnije sam zastupao inicijativu da nam je kroz Slavoniju potrebna autocesta punog profila.
Drago mi je što imamo Vladu RH koja sluša i razumije potrebe Slavonije i Baranje te je pronašla način da osigura 696 milijuna kuna kako bi kroz našu županiju povezali sjever i jug Europe.”

ERICSSON U OSIJEKU
Koliko je Županija uključena u projekt otvaranja znanstveno-istraživačkog centra tvrtke Ericsson Nikola Tesla u Osijeku upitala je vijećnica Marija Dujić, a župan naglasio kako se u Centru planira zaposliti 150-300 osoba, Županija je uključena u pripremu projekta, a za projekte takve namjene u proračunu je izdvojila 700.000 kuna.  

KORIDOR 5C
Na pitanje Zvonka Pongraca o izgradnji Koridora 5c, župan Anušić je rekao kako će se ovaj autoput na području Baranje graditi u punom profilu, za dionicu Osijek – Beli Manastir započeli su pripremni postupci javne nabave, a za preostalih pet kilometara do granice s Mađarskom rješava se imovinsko-pravne odnose. Cijela trasa duga je 24,5 kilometara, vrijednost radova iznosi 696 milijuna kuna, a radovi će biti završeni do 2020. godine, do kada će i Mađarska završiti svoj dio trase – stoji između ostalog u obavijesti iz Osječko-baranjske županije.