Kulturno umjetničko društvo Širokopoljac

PODIJELI:

KUD “Širokopoljac” osnovan je 1974. godine.

U tom razdoblju KUD Širokopoljac sudjeluje na Đakovačkim vezovima 1975., 1976. i 1977. godine, uz nastup na Vezovima KUD je ugostio folklornu skupinu Gradišćanskih Hrvata i skupinu iz Mađarske.

Od 1978. prestaju aktivnosti KUD-a sve do 1981. godine, i opet je prvi nastup bio te godine na Vezovima kada društvo ugošćuje folklornu skupinu iz Garevca. U suradnji sa Mjesnom zajednicom KUD ugošćuje folklornu skupinu iz Kanade (Toronto) 1987. godine, valja spomenuti da je organizacija bila u suradnji sa Beketincima i Vukom, a da je u Vuki održan i završni koncert. 1988. godine Mjesna zajednica Široko Polje i KUD Širokopoljac bili su domaćini 106 članova folklorne skupine iz Pittsburgha (SAD-a), kada su gosti obišli kuće Ive Blažekovića i Ive Majića, da bi u večernjim satima održali i koncert pred oduševljenim Širokopoljcima.

Ugošćavanje folklorne skupine iz Pittsburgha u ovom periodu je ujedno bila i zadnja aktivnost KUD-a Širokopoljac. Sve do veljače 2004. godine ponovno prestaju sve aktivnosti KUD-a Širokopoljac. Ponovnom rehabilitacijom društvo je poput feniksa okupilo brojno članstvo i danas je jedno od najaktivnijih kulturno-umjetničkih društava Đakovštine. Te 2004. godine za predsjednika društva izabran je Ivan Lončarević koji je uspio zajedno sa svojom ekipom od društva koje se raspadalo svake 3-4 godine stvoriti respektabilno društvo koje ima danas slatke probleme, poziva za gostovanja ima više nego što KUD Širokopoljac može odgovoriti. U ljeto 2007. KUD Širokopoljac snima i izdaje CD album “Alaj pjevam i pjevati znadem” na kojem se nalazi 15 pjesama u izvedbi članova pjevačke skupine.

Godine 2010. Ivan Lončarević sa svojim suradnicima iz Uprave društva pokreće manifestaciju kakvu Široko Polje nije imalo, smotru folklora međunarodnog karaktera koja se održava na ljetnoj pozornici širokopoljačke crkve sv. Izidora. Svake godine 5-6 kulturno-umjetničkih društava od centra sela do crkve procesijom i nastupom u dvosatnom programu ostavi mještane bez daha.

Ubrzo zatim Lončarević i predjednik SAKUD-a Đakovo Tomislav Vuković pokreću manifestaciju “Božićnih koncerata”, gostovanjem KUD-ova Đakovštine u mjesnim crkvama, ali u izvođenju božićnih pjesama.

Sve do iznenadne smrti (22. 10. 2015.) KUD Širokopoljac išao je na pogon neumornog predsjednika.

Nakon smrti legendarnog predsjednika, KUD Širokopoljac preuzima njegova supruga Slađana, što bi rekli sve je ostalo u obitelji. 

Već 2016. godine KUD Širokopoljac u čast svog predsjednika održava Memorijalni koncert, a rijetko kada tako ispunjena širokopoljačka sala najbolje govore koliki je to bio pogodak, ali i koliko su širokopoljčani cijenili lik i djelo Ivana Lončarevića.

Brojni pozivi dovoljno govore o kvaliteti izvedbe KUD-a, a da Široko Polje ima što pokazati od narodnog ruha i običaja nije nikada ni bilo sporno. Trebao je samo netko poput KUD-a Širokopoljac da pokaže svijetu to naše kulturno blago, a oni danas to rade sjajno na veliko zadovoljstvo svih nas.