Mačevalačka elita ovaj vikend stiže u Osijek

Objavljeno: 23. 03. 2018.


PODIJELI:

Osijek će ovoga vikenda biti središte hrvatskog i europskog mačevalačkog društva. U Dvorani Jug 2 održat će se treći za redom Kup Grada Osijeka, ali i Europski kup u kategoriji U14. Natjecatelji će mačeve ukrstiti u čak deset kategorija, a ove je godine broj prijava zaustavljen na 274 natjecatelja.

Sudeći prema velikom interesu sportaša za osječko natjecanje, dogodine će zbog sve većeg broja prijava turnir zasigurno tražiti i novu, prostraniju lokaciju.

Mačevalački klub Dmitar Zvonimir iz Osijeka jedan je od najmlađih mačevalačkih klubova u Hrvatskoj, ali je u samom vrhu po broju osvojenih odličja, pa su prošle sezone zabilježili čak 51 odličje.

Tijekom šest godina rada, dosegli su broj od 38 registriranih natjecatelja, kojima još možemo dodati i desetak najmlađih koji su ove školske godine prvi put uzeli mač u ruke. Uzdanica Kluba svakako je Helena Lušić, učenica drugog razreda II. Gimnazije u Osijeku koja je u samom vrhu hrvatskog mačevanja, a ove će godine grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju predstavljati na Svjetskom prvenstvu u mačevanju koje se održava u talijanskoj Veroni. Nakon osječkog, Helena putuje na svjetsko natjecanje koje počinje 30. ožujka ove godine.

Ovaj olimpijski sport zbog atraktivnih borbi privlači sve više mladih sportaša, ali i gledatelja na natjecanjima. Kao sport, iznimno je siguran, jer svi članovi našeg kluba imaju kompletnu opremu kada treniraju ili izlaze na borilišta. Također je i kondicijski zahtjevan jer mačevanje pokreće grupe mišića koje inače rijetko koristimo.“ – kazala je trenerica Ana Lozančić.

 


O mačevanju, sportu koji ima najbogatiju povijest i s vremenom se od viteških borbi razvio u olimpijski sport i u Hrvatskoj se sve više govori. U prilog tome ide i broj prijava na ovogodišnjem natjecanju.

„Drago nam je da za mačevanje postoji sve veći interes. Upravo smo to i htjeli postići kad smo osnovali klub u Osijeku, privući što više djece ali i roditelja da uživaju u ovom prekrasnom i atraktivnom sportu. Radujemo se i prvenstvu koje je pred nama, iako je naš takozvani organizacijski odbor sastavljen od nas trenera, prijatelja i roditelja i ovih dana gotovo da ne spavamo od posla, sretni smo što u Osijek dovodimo mačevalačku elitu ne samo Hrvatske nego i iz svijeta.“ – rekao je Branko Lozančić, predsjednik kluba.

Organizaciju turnira pomogli su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, tvrtka Gauss development kao glavni te niz drugih manjih, ali jednako bitnih sponzora. Ulaz će ovoga vikenda na Kup Grada Osijeka oba dana biti besplatan za sve posjetitelje.