Međunarodni festival umjetničkih akademija Dioniz

Objavljeno: 19. 03. 2018.


PODIJELI:

Studenti glume iz sedam zemalja među kojima i oni iz Hrvatske, boravit će idućeg vikenda u Đakovu gdje se od 24. do 27. ožujka održava 11. Međunarodni festival kazališnih akademija, ove godine pod geslom “Igrom do sreće”. 

Tim povodom danas je u Đakovu održana tiskovna konferencija na kojoj su govorili  gradonačelnik Marin Mandarić, zamjenik Robert Francem, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja, te Katica Šubarić, umjetnička suradnica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i ovogodišnja umjetnička voditeljica Dioniza ispred tima mladih. U Đakovo, rečeno je na konferenciji, dolaze studenti glume s profesorima iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a svečano otvorenje biti će u subotu u 19 sati u đakovačkom kinu.

-Akademija u nama ima partnera i imat će ga ne samo za ovaj, nego i za druge projekte, poručio je gradonačelnik Đakova Mandarić, dok je Helena Sablić Tomić istaknula kako će Đakovo, uz to što je srce Slavonije, postati u vrijeme održavanja festivala, i srce kazališne Europe. – Kako se ove godine igramo i tragamo za srećom, Đakovo, kao prostor jedne pozitivne energije sudbinski je došao kako bi bio domaćin 11. Dioniza od početka do kraja. S druge strane, Đakovo, kao novi, mladi partner u Dionizu jako dobro komunicira s novom garniturom mlade energije na Umjetničkoj akademiji. Inicijator, oblikovatelj i utemeljitelj Dioniz festivala, prorektor prof. Robert Raponja je prije 11 godina tu ideju zajedno sa svojim timom na Akademiji dosanjao i odsanjao. Trebalo je 10 godina da se priča jedne generacije dobro usustavi, da naši bivši i sadašnji studenti preuzmu organizaciju. Ove godine je umjetnički voditelj ispred tima mladih Katica Šubarić, rekla je Sablić Tomić.

-Nas uistinu čini sretnim svaki Dioniz, a ovaj smo odlučili nazvati “Igrom do sreće”. Ovaj 11. gotovo je prvi nakon jubilarnog desetog i krećemo u istraživanje glumačkih vještina, tehnika, plesnih tehnika, ali imat ćemo i niz psihologijskih predavanja vezanih za fenomen sreće i što je potrebno čovjeku da dosegne trenutke sreće. Mi u kazalištu to redovito činimo, sreću stimuliramo, provociramo, glumci se bave emotivnim i misaonim prijenosom koji mora preoblikovati čovjeka koji dođe u dvoranu, rekao je prorektor Raponja.

– Ove godine organizirali smo bogat program. Dvije radionice imamo u Gimnaziji, ali i u Domu za starije i nemoćne. Brojna predavanja održat će se i u Gradskoj knjižnici. Program je sastavljen od predstava koje će nam izvesti gosti iz cijelog svijeta. Na samom otvaranju nastupit će Umjetnička akademija i naši novi gosti iz Freiburga, iz Njemačke. Novina je i radionica u Ergeli Đakovo, gluma pred kamerom. Ulaz za sve naše prezentacije je besplatan, pa pozivamo sve građane Đakova da nam se svake večeri pridruže od 24. do 27. ožujka, navela je umjetnička voditeljica Katica Šubarić. Novost je, rečeno je na konferenciji, i da Dioniz po prvi put dobiva himnu, a zanimljivost je i da će se jedna od radionica po prvi put održati na ulicama Đakova. Bit  će upriličena i izložba čiji je koordinator suradnik Dioniza Hrvoje Duvnjak. Organizatori ovogodišnjeg Dioniza su Grad Đakovo i Umjetnička akademija u Osijeku, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture RH i Hrvatski studentski zbor, te nekoliko drugih fakulteta.