MLJEKARSTVO PRED KOLAPSOM

Objavljeno: 18. 03. 2016.


PODIJELI:

krava

Župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić održao je sastanak, 17. ožujka 2016. godine u Osijeku, s čelnicima pet slavonskih županija i predstavnicima Udruge Život, Saveza uzgajivača holštajn goveda, Hrvatske poljoprivredne agencije, Saveza uzgajivača simentalskih goveda te tvrtke Krnjak iz Donjeg Miholjca, odnosno predstavnicima proizvođača iz cijele Slavonije i Baranje koji čine 60 hrvatske proizvodnje mlijeka.

Naravno, jedina tema razgovora bila je problematika proizvodnje mlijeka.

Na sastanku je upozoreno da stanje u mljekarstvu nije alarmantno nego kataklizmično, da su nestale gotovo sve manje farme, a sada se gase farme sa 300-500 krava, što znači da bi Hrvatska vrlo brzo mogla ostati bez vlastite proizvodnje mlijeka. Nadalje, upozoreno je da je cijena mlijeka za proizvođače krajnje nepovoljna, međutim još veći je problem neuređenost tržišta koje rezultira nekontroliranim uvozom nekvalitetnog i subvencioniranog mlijeka iz drugih država, dok istovremeno država ne ispunjava ni vlastite dugove prema domaćim proizvođačima. Upitna je postala i isplata odobrene pomoći EU za hrvatski sektor mlijeka i mesa u iznosu od 1,8 milijun eura. Uvjet za tu isplatu je da hrvatska država prvo isplati vlastiti dio potpora, a tek onda može koristiti novac iz europske pomoći.
Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinškim cijenama u Hrvatsku doveo je do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora i farmera i mljekarske industrije te izravno ugrožava gotovo 30.000 zaposlenih u mljekarskom sektoru – navodi se između ostalog u izvješću Osječko-baranjske županije.

.