Na aplikaciji Otvoreni proračun dostupni proračunski podaci svih županija

Objavljeno: 05. 04. 2018.


PODIJELI:

Proračuni svih županija za 2018. godinu od prošlog su tjedna dostupni na aplikaciji Otvoreni proračun. Kako bi građanima približila aplikaciju, Hrvatska zajednica županija je napravila video koji objašnjava koliko županije ulažu u obrazovanje, ali i u koje svrhe.

Prema proračunskim podacima dostupnim putem aplikacije Otvoreni proračun, županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po glavi stanovnika izdvajaju najviše za obrazovanje ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. Na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja osvrnuo se međimurski župan Matija Posavec. Naime, i Međimurska se županija uključila u eksperimentalni program „Škola za život“ u kojem će sudjelovati 60 škola na razini Republike Hrvatske, a Međimurska će županija činiti 10% novog programa s aktivnom prijavom i sudjelovanjem 4 osnovne i 2 srednje škole.

Ove primjere, ali i primjere iz drugih županija možete pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun.

Programi u koje županije najviše ulažu tiču se financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabava opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije. No, svaka županija se ističe različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Na primjer, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti kao oblik dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Nadalje, Osječko-baranjska županija je svim osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice kod pripreme tih obroka su od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva sa područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati značajan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnog obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih.

Da podsjetimo, putem aplikacije Otvoreni proračun županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Stoga aplikacija na unificiran način donosi proračune svih županija omogućujući tako lakšu usporedbu.

Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu – stoji u obavijesti Hrvatske zajednice županija.