NA BUŠARSKOJ POVORCI UZ BUŠARE I OKO ŠEZDESETAK KONJANIKA

Objavljeno: 22. 01. 2015.


PODIJELI:

vinkovic-ostavka-busari-15

Ovogodišnji 21. Đakovački bušari na rasporedu su u subotu i nedjelju.

Kako je i rečeno na današnjoj konferenciji za novinare Bušari počinju u subotu gastro festom i pokladnim jahanjem u Piškorevcima (subota) koje je ove godine također u programu Bušara.

Centralni događaj je naravno povorka 21. Đakovačkih bušara koja počinje u 15,00 sati u nedjelju s nastupom od preko 3 500 sudionika.

Konjička povorka će biti i ove godine sastavni dio bušarske povorke. Na čelu povorke konjanici će nositi šest zastava, iza njih slijedi dvopreg Državne ergele iz Đakova, u kojem će se voziti bušarski ,,čavo'', a zatim dolaze ostali konjanici raspoređeni po udrugama. Pozivnicu za nastup na ovogodišnjim Đakovačkim bušarima dobili su 15-ak konjogojskih udruga sa cijelog područja Slavonije i Baranje. Prema potvrdi dolaska i dosadašnjoj tradiciji očekujemo oko 60-ak konjanika u bušarskoj povorci. Više od 50 posto sudionika konjanika sudjeluje iz susjednih Đakovačkih sela, a ostali dolaze iz susjednih slavonskih županija, Vukovarsko-Srijemske i Brodsko-Posavske županije.

Zanimljivo je, da ove godine 25. siječnja na dan održavanja Đakovačkih bušara pokladno jahanje organiziraju istovremeno još četiri graničarska sela na području od grada Županje pa do Slavonskog Broda, tako da će toga dana na Slavonskim ulicama jahati, 300-ak konjanika svečano obučeni u šokačko ruho, u pjesmi i veselju proslaviti pokladna jahanja. Ova brojka nam govori da Slavonci unatoč krizi i besparici ne odustaju od svojih običaja, a ova impozantna brojka odgovara povijesnom pohodu iz 1526.godine kada je tadašnji Đakovački biskup Đuro Palina na poziv kralja Ljudevita II krenuo u borbu protiv Turaka na Mohačko polje, sa svojih 300-ak konjanika, sa sobom su vodili i pse, današnje Hrvatske ovčare, čiji je matični uzgoj danas u Đakovu.

Današnji konjanici ne idu u ratne pohode sa konjima, već idu jedni drugima u goste i uveličavaju pokladne manifestacije, zajedno se druže i vesele do početka korizme.

Za ovogodišnje bušare očekujemo stabilno vrijeme i već tradiconalno veliki broj posjetitelja koji će moći uživati i ove godine u jednoj veličanstvenoj bušarskoj povorci…

 U ime organizacijskog odbora Đakovačkih bušara Tomislav Đambić