NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22. 9. 2015.

Objavljeno: 22. 09. 2015.


PODIJELI:

nacionalni dan borbe

Ove godine 12. put obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je Hrvatski sabor proglasio 2004. u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu.

Tijekom brakorazvodne parnice, 1999. godine Mato Oraškić je ubio suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Iako je posljednjih dana pitanje izbjeglica sa sjevera Afrike i Bliskog istoka glavna medijska vijest, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi i svijetu, ne smijemo zanemariti problem nasilja u obitelji koji nas još uvijek sablažnjava. Društvu nikada nisu bile potrebnije socijaldemokratske vrijednosti poput solidarnosti, poštivanja ljudskih prava, sloboda i dostojanstva, kao i tolerancije i ravnopravnosti.

Dugo godina se obiteljsko nasilje smatralo „privatnim problemom“, no kroz zajedničko djelovanje nadležnih tijela, kao i civilne scene, ljudi su sve manje tolerantni prema takvom viđenju ozbiljnog društvenog problema. Socijaldemokratkinje kroz dvadesetogodišnje djelovanje upozoravaju na problem obiteljskog nasilja i rodne neravnopravnosti te danas možemo reći da smo više-manje zadovoljne zakonodavnim okvirom tretiranja obiteljskog nasilja, no potrebno je još puno rada na implementaciji propisa na terenu.

Ono što smatramo izuzetno bitnim je inzistiranje na što skorijoj ratifikaciji Istanbulske konvencije jer će to značiti da ćemo i u zakonodavnom smislu, ali i u implementaciji učiniti veliki korak naprijed. Stoga i mi socijaldemokratkinje pozivamo na što bržu ratifikaciju Konvencije.

Iako se obiteljsko nasilje sve više prijavljuje, dobrim dijelom ono još uvijek ostaje skriveno te je teško utvrditi prave razmjere koje ima na žrtve, ali i na društvo u cjelini jer upravo neprijavljivanje nasilja perpetuira nasilje.

Prema izvješću ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2014., kada se radi o nasilju u obitelji, vidljivo je smanjenje trendova prekršajno prijavljenih osoba – 10,2% manje osoba (14.874 osoba) u 2014. u odnosu na 2013. I sucima prekršajnih sudova predloženo je manje mjera propisanih odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – ukupno 11.620 mjera, što je 22,5% manje u odnosu na 2013. kada je predloženo 14.528 zaštitnih mjera).

Za prošlu godinu gotovo svi podaci govore o smanjenju počinjenja prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji (uhićenja, zadržavanja, privođenja prekršajnom sucu), no ono što zabrinjava jest broj žrtava s najgorim ishodom, a to je smrt.

U prošloj godini počinjeno je 18 kaznenih djela ubojstava među bliskim osobama, od toga je 13 ubijenih žena. To čini 51,4% od ukupnog broja ubojstava (35), a što je povećanje za 17,3%.

Prema podacima Uprave kriminalističke policije, od 01.01.2015. do 30.06.2015. ukupno je počinjeno 18 ubojstava među bliskim osobama. Ubijeno je 5 žena, a još su 4 žene bile žrtve pokušaja ubojstva.

U razdoblju od 30.05.2015. do 31.08.2015. ukupno je počinjeno 50 kaznenih djela kršenja propisa o zaštiti od nasilja u obitelji (nije počinjeno teže kazneno djelo, ali je propisana kazna zatvora do tri godine).

Od 01.01.2015. do 30.06.2015. prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji u RH je ukupno počinjeno 6.817 prekršaja, od čega je 5.300 muških počinitelja, dok je ženskih 1.517.

Uz sve izazove s kojima se svakodnevno suočavamo kao žene, majke, radnice i političarke ili sve to zajedno, moramo biti svjesne da borba protiv nasilja nad ženama nikada ne završava. Nasilje nad ženama ne smijemo zanemariti čak ni kada se čini da je u padu.

Socijaldemokratska predanost pravednosti i solidarnosti nas obvezuje da i dalje radimo na jačanju i zaštiti prava žena koja počivaju na ravnopravnosti i odsustvu bilo kakvog oblika nasilja, obiteljskog ili strukturalnog.

Članice Socijaldemokratskog foruma žena ostaju dosljedne u borbi za razvoj boljeg i sigurnijeg društva u kojem će se poštovati temeljna ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca i pojedinke.

Naučimo prepoznati nasilje, ohrabrimo se prijaviti ga, natjerajmo institucije da odrade svoj posao, promovirajmo toleranciju kao temelj zdravog društva, pokažimo ljudskost kada je drugi nemaju i budimo odgovorne prema sebi i drugima. Ponajviše prema onima kojima je naša podrška najpotrebnija.

 Socijaldemokratski forum žena SDP-a Đakovo

 

.