Nakon dužeg vremena oglasili se iz Građanske inicijative “Oživimo Đakovo” i MOST-a NL Đakovo

Objavljeno: 14. 09. 2017.


PODIJELI:

Nakon dužeg vremena izbivanja pozdravljamo sve sugrađanke i sugrađane. Vjerujemo da ćete se složiti s tvrdnjom da smo svi zajedno u vremenu nakon lokalnih izbora pomalo zasićeni politikom, svim njenim varijacijama, porukama i slično. Odmah nakon toga “predvezovsko” razdoblje, pa Vezovi, pa ljeto i godišnji odmori razlozi su određene vrste “hibernacije” MOST-a NL i Građanske inicijative “Oživimo Đakovo” kad govorimo o lokalnoj politici. Slijedi vrijeme kad ćemo to popraviti i nastojati biti pravodobni u informiranju javnosti – obećavaju iz Građanske inicijative “Oživimo Đakovo” i MOST-a NL Đakovo.

Poznato je da smo u ovom kratkom vremenskom razdoblju zahvaljujući glasovima nemalog broja sugrađana osvojili dva mandata u Gradskom vijeću. Sretni smo što su naše poruke i ideje pronašle put do glasača. Zasigurno je tome pridonijela pozitivna, afirmativna kampanja gdje se promocijom konkretnih projekata nastojalo biti što jasniji prema sugrađanima. No treba biti pošten te reći da je sigurno i nemali broj glasova rezultat želje ljudi za nečim novim i drugačijim. Nekoliko mjeseci nakon izbora, nemamo namjeru odustati od proklamiranog smjera, načina komunikacije te ciljeva istaknutih u kampanji.

Zadovoljstvo je ustvrditi da smo kroz protekli period u ekipi Marina Mandarića, u brojnim neformalno-formalnim kontaktima, brzo pronašli istomišljenike. Mora se priznati da je kombinacija HDZ-MOST, pa makar u formi nedavno artikulirane i dogovorene projektne suradnje, danas uistinu nešto “neobično” na političkoj sceni. Tim više cijenimo nedvojbeni zajednički stav da smo prije svega Đakovčani koji u Đakovu žive i u kojemu zajedno sa obiteljima želimo i ostati.

U tom smislu suradnju u Gradskom vijeću ne gledamo kao suradnju dvije stranke već kao pokušaj dvije grupe Đakovčana istog cilja da se Đakovo učini boljim i uspješnijim mjestom gdje će naša djeca imati priliku za ostvariti svoje životne snove.
Patetično? Možda malo. Ambiciozno? Ni malo! Štoviše, kad govorimo o našem Gradu, nemamo pravo biti neambiciozni. Sugrađani nam nisu poklonili povjerenje za ziheraštvo i status quo.

Nije vrijeme za podjele po bilo kojem obrascu. Još manje za razne floskule političkog folklora. Primjerice, želja nam je da radnik živi od redovne place, pa nas slobodno neki zovite ljevičarima. No, volimo svoju tradiciju, zemlju i nastojimo je očuvati i unaprijediti, pa nas neki drugi bez problema etiketirajte kao desničare. Nemamo problema ni s tim. U svakom slučaju, vjerujemo da je poruka jasna. Uopće nas ne zanima takva ili slična retorika koja neminovno vodi besmislenim podjelama u zajednici.

POZIV ZA UKLJUČIVANJE U PROCESE PREDLAGANJA I ODLUČIVANJA

Zajednički interes nam je postići široki konsenzus po važnim pitanjima za funkcioniranje Grada. No prije svega želimo pozvati sve sugrađane da se uključe u procese predlaganja i odlučivanja o stvarima važnima za budućnost Đakova. Naravno da to ne mora biti MOST. Neka to bude bilo koja od političkih opcija, građanskih inicijativa, udruga, mjesnih odbora ili bilo što ovisno o osobnom odabiru i afinitetu. Nemojte dopustiti da se vašoj ideji i energiji, koja može biti sjajna i motivirajuća, ne pruži prilika da bude prepoznata. Ima nas premalo u Đakovu da bi bilo tko sa željom i voljom, pogotovo sa dobrom idejom, bio po strani.

Centar za poduzetništvo, gradska riznica, bolja i pristupačnija zdravstvena zaštita projekti su koje su prepoznati od strane kolega iz HDZ-a Đakovo i kolega iz Građanske inicijative “Oživimo Đakovo” na listi MOST-a kao vrlo važni za napredak Grada. 
No naravno da je to samo početak puta prema Đakovu kako ga već uobičajeno nazivaju naši gosti ali i mi sami. Naš Grad naime nije samo zemljopisno u središtu regije. Đakovo uistinu ima potencijal biti snažno i zdravo “Srce Slavonije”.

Pridružite nam se – stoji u pozivu Građanske inicijative “Oživimo Đakovo” i MOST-a NL Đakovo.