Nakon osiguranja sirovine Đakovo Hrast može zaposliti 200 radnika

Objavljeno: 23. 10. 2017.


PODIJELI:
Nekada poznata drvoprerađivačka tvornica „Geli“ d.d. Đakovo završila je u stečaju, a početkom 2016. godine kupuje je tvrtka Đakovo Hrast d.o.o. Ubrzo zapošljava radnike i počinje proizvodnju, mijenja zastarjelu i dotrajalu opremu, modernizira pogone i to uglavnom vlastitim sredstvima. Trenutno zapošljava 50 radnika, u tijeku je snažan investicijski ciklus, gradi se i kogeneracijsko postrojenje na drvnu masu (investicija je vrijedna 120 milijuna kuna, a do kraja godine trebalo bi biti završeno postrojenje snage 3,3 MW električne energije i 7,2 MW toplinske energije.


Đakovo Hrast danas, 23. listopada 2017. godine, posjetio je župan Ivan Anušić, a s radom tvrtke i razvojnim planovima upoznali su ga njeni vlasnici, obitelj Ravlić.
Članovi obitelj Ravlić vlasnici su četiri drvoprerađivačke tvrtke s ukupno 1.100 radnika. To su Strizivojna hrast d.o.o. u Strizivojni koju vodi Mato Ravlić, Slavoniju DI d.o.o. u Slavonskom Brodu vodi njegova kći Martina Ravlić Janković, Đakovo hrast d.o.o. vodi sin Mato Ravlić, a četvrta je tvrtka Sava d.o.o. u Staroj Gradišci. Kako kaže Marina Ravlić Janković, ova grupacija mogla bi zaposliti još puno radnika kada bi imali povoljniji ugovor i veće količine pilanskih trupaca koje kupuju od Hrvatskih šuma. Samo u Đakovu tada bi moglo raditi 200 radnika.


Potencijal koji ima Slavonija i Baranja u drvetu je ogroman, potražnja za našim kvalitetnim drvetom na svjetskom tržištu je sve veća, a problem je nastao jer Hrvatska izvozi sirovinu umjesto finalnih proizvoda. O tom problemu razgovarali smo nedavno na sastanku slavonskih župana u Osijeku, a u srijedu u Vukovaru ponovno ćemo razgovarati o problemima na koje su nas upozorili drvoprerađivači. Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede, Vlada RH i Hrvatske šume naći način kako promijeniti dosadašnji loš trend, osobito za naše proizvođače. Drvo je jedan od iznimnih potencijala ovog područja i zato mora ostati u Slavoniji, ovdje se obrađivati i proizvoditi finalni proizvod, a ne samo rezati trupce i voziti ih van gdje su izuzetno cijenjena sirovina koja se obrađuje i postiže deseterostruko veću cijenu – rekao je župan Anušić te obećao potporu Đakovo Hrastu i drugim domaćim drvoprerađivačima i proizvođačima finalnih proizvoda, stoji između ostalog u obavijesti OBŽ.