Nijemci drže 25% hrvatskog autobusnog tržišta

Objavljeno: 22. 08. 2017.


PODIJELI:

Dok se Hrvati masovno iseljavaju ponajviše u Njemačku, Nijemci imaju drugu strategiju, oni su odlučili uz prirodna bogatstva u Hrvatskoj pokupovati i firme za koje ocijene da bi mogle donositi dobit.

Slobodna i neovisna Hrvatska?

Lijepo zvuči kao parola za neki državni praznik, međutim istina je da sve što vrijedi u Hrvatskoj ne pripada nama.

Preuzimanjem 78,34 % Autotrans grupe, Arriva kao dio Deutsche Bahna (DB) se pozicionirala kao vodeći autobusni prijevoznik u Hrvatskoj za međunarodni i regionalni prijevoz, izvijestili su u ponedjeljak iz Arrive – piše Poslovni dnevnik.

Poznavatelji prilika procjenjuju da Arriva sada drži oko 25 posto udjela na hrvatskom tržištu autobusnog prijevoza, na kojem su Nijemci prisutni još otkako su 2013. preuzeli osječki Panturist.
 
Tu grupu, koja je lani ostvarila oko pola milijarde kuna prihoda, čine creski Autotrans d.o.o., potom AK Karlovac, Autotrans Lika, Velebit Turist, Croatia Lines, APP i Pan Alpen Adria GmbH. Autotrans grupa ima mrežu s više od 500 linija u domaćem i međunarodnom prijevozu, zapošljava 1133 ljudi i preveze više od 8,6 milijuna putnika godišnje. Lani je ukupni prihod najvećeg među njima, tvrtke Autotrans d.o.o., bio 260,5 milijuna kuna, dok je APP imao 113,2 milijuna kuna prihoda – piše između ostalog Poslovni dnevnik.