Nogometni klub Hajduk

PODIJELI:

Nogometni klub Hajduk osnovan je 1935. godine. 

 

Za osnutak kluba “kriv” je širokopoljski zet Jakov Hofman koji je donio loptu u selo i tako je sve krenulo. Te 1935. klub je utemeljen, međutim prvo ime je bilo Sloga, i pod njim su Širokopoljci nastupali dvije godine. Nakon dvije godine mjesni ljubitelji nogometa mijenjaju ime kluba u Hajduk, i pod tim imenom klub je ostao do danas. 


Nogometni klub Hajduk bez prekida je sudjelovao u raznim natjecanjima od Osječkog podsaveza do današnje 2. županijske lige, izuzev dvije ratne godine (1943. i 1944.) kada je velika većina nogometaša pozvana u vojsku.

Završetkom 2. svjetskog rata 1945. i Hajduk nastavlja s odigravanjem utakmica. Tako je prva poslijeratna utakmica te 1945. godine odigrana na “Vašarištu”, na Veliki petak, protiv susjeda iz Tomašanaca.


Najveći uspjeh kluba drži se dvostruko osvajanje Kupa Đakovštine, a između ostalog vrijedno je izdvojiti gostovanje kluba u Austriji 1993., 1994. i 1996. godine u Bad Haringu, te sudjelovanje na turniru u Grosswilfersdorfu 1999. godine.

Među brojnim zaslužnim za opstanak i djelovanje Hajduka svakako treba istaknuti legendarnog dugogodišnjeg predsjednika Hajduka Josipa Heđija i njegove suradnike Đuru Heđija, Božu Vidakovića, Iliju Šuška i Matu Tokića.

Povodom 50 obljetnice kluba, 1985. godine, započela je izgradnja svlačionica sa natkrivenom tribinom, da bi se danas postojeći objekat proširio i sadržajno dodatno obogatio.


Proslava 70. godine postojanja kluba obilježena je gostovanjem splitskog Hajduka, dok je za 80.-u godišnjicu postojanja širokopoljski ponos ugostio vinkovačku Cibaliju, Osijek i kao centralni događaj je bilo gostovanje državnog prvaka zagrebačkog Dinama.

Uz stalna ulaganja ipak treba spomenuti 2016. godinu kada su završene pomoćne prostorije sa sanitarnim čvorom, kao i to da su postavljene nove kućice za rezervne igrače.

U međuvremenu je pokrenuta i “Hajdukova noć”. Sada već tradicionalna zabava postaje nezaobilazan datum ucrtan za izlaske i dobar provod Širokopljaca, ali i iz okolnih mjesta.

Unatoč brojnim odlascima Hrvatske mladosti u dijasporu, uzrokovanih teškim ekonomskim stanjem u Slavoniji, i tako direktno smanjujući bazu mladih o kojoj su ovisile ponajviše upravo sportske ekipe, Hajduk ipak uspjeva na natjecanja poslati čak tri kategorije. Uz seniore, u natjecanje su uključeni i najmlađi limači i pioniri.