Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu – Međužupanijski prijevoz unutar županija određivat će prema potrebama sami župani

Objavljeno: 05. 04. 2018.


PODIJELI:
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Banskim dvorima predstavio Prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Zakon sadrži niz reformi iz područja cestovnog prometa, jer je, kako je rekao ministar, trebalo mnoge odredbe uskladiti sa zakonodavstvom Europske unije. Uključuje reformu stjecanja stručne osposobljenosti vozača, reformu linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu, reformu autotaksi prijevoza putnika, što je, istaknuo je ministar, možda najvažniji i najinteresantniji dio zakona.

Također, uvode se dvije nove vrste prijevoza, mikroprijevoz i integrirani prijevoz, kojima će se na lokalnoj razini olakšati i omogućiti bolje funkcioniranje prijevoza putnika. Isto tako, tu su i reforma distribucije dozvola za međunarodni prijevoz tereta, reforma pružanja usluga na autobusnim kolodvorima i reforma sustava kažnjavanja za prekršaje s područja cestovnog prijevoza.
U županijskom linijskom prijevozu putnika prelazi se sa sustava dozvola na sustav javne usluge te će župani međužupanijski prijevoz unutar županija sami određivati sukladno svojim potrebama – stoji između ostalog u obavijesti iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.