OBAVIJEST O PRODULJENJU ROKA ZA PRIJAVU NA ODYSSEUS II. EUROPSKO NATJECANJE DJECE I MLADIH O ISTRAŽIVANJU SVEMIRA

Objavljeno: 19. 01. 2016.


PODIJELI:

ody

Odysseus II. je paneuropsko natjecanje namijenjeno djeci i mladima u dobi od 7 do 22 godine starosti, na koje se pozivaju učenici, studenti, nastavnici i profesori europskih škola i fakulteta.

Rok za prijave produljen je do 29. siječnja 2016.g.

Natjecanje Odysseus II. za cilj ima potaknuti mlade ljude diljem Europe da se uključe u istraživanje svemira kroz niz obrazovnih aktivnosti . Glavna aktivnost projekta je obrazovni natječaj orijentiran zabavi koji kombinira znanstveno obrazovanje s praktičnim iskustvom.

Organiziran u više krugova, natječaj obuhvaća sve učenike i studente u Europi, gdje god da žive i bez obzira na svoju kulturnu baštinu ili jezik. Krajnji cilj projekta je poticati razvoj kvalificiranih znanstvenika, inženjera i tehničara u relevantnim i prioritetnim područjima razvoja svemirske strategije država članica EU.

Natjecanje se organizira u tri različite skupine: Početnici (osnovnoškolci, od 7 do 13 godina starosti), Pioniri (srednjoškolci, od 14 do 18 godina starosti) i Istraživači (studenti od 17 do 22 godine starosti) te shodno njihovim uzrastima organizira se pojedinačno ili u timovima sa ili bez pomoći mentora.
Pod motom „Space – be inspired“ odnosno prevedeno „Svemir – budite nadahnuti“, Odysseus II. poziva Početnike i Pionire na sudjelovanje u jednoj od tri kategorija natjecanja:

  1. Solarni sustav i znanost o svemiru,
  2. Europa i svemir,
  3. Ljudska bića na Marsu,
  4. Astrobiologija – potraga za životom u svemiru,

te za Istraživače u kategorijama:

  1. Galileo sustav: svakodnevne blagodati svemirskog programa,
  2. Sustav Copernicus: promatranje Zemlje,
  3. Misija Rosseta: istraživanje svemira,
  4. Misija Gaia: promatranje zvijezda,
  5. Općenito: uspostavljanje veze terenskih i satelitskih podataka.

Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je formirati tim od nekoliko članova, s nastavnikom kao mentorom te pripremiti i prijaviti rad u digitalom obliku koji treba uključivati sažetak s opisom projekta.

Na temelju prikazanog poznavanja znanosti, praktične primjene i kreativnosti, sve prijavljene radove procijenit će i bodovati natjecatelji i/ili stručni ocjenjivači online prema unaprijed utvrđenim kriterijima objavljenima na web stranicama natjecanja.

Za završni krug ocjenjivanja bit će odabrana tri prijavljena projekta po zemlji – jedan za svaku kategoriju. Ekipe koje uđu u završno natjecanje trebat će predati sažetak svog projekta na engleskom jeziku.
U završnom krugu natjecanja, usporedit će se nacionalni pobjednici i odabrat će se konačni pobjednici kojima će biti dodijeljene diplome Mladog europskog svemirskog veleposlanika te će osvojiti vrijedne nagrade ovisno o kategoriji, od vrijednih Apple proizvoda, teleskopa, do edukativnog putovanja u Europski svemirski centar u Francuskoj Gvajani (svi troškovi plaćeni) i 5 mjesta za stažiranje u Europskoj svemirskoj agenciji ili srodnoj europskoj svemirskoj industriji.

Danko Kočiš

World Space Week nacionalni koordinator za Republiku Hrvatsku

predsjednik udruge World Space Week Hrvatska

Sve informacije o natjecanju, kriterijima, načinu prijave i rokovima nalaze se na

http://www.odysseus-contest.eu

 

.