Od mjere do barijere

Objavljeno: 14. 09. 2017.


PODIJELI:

Inicijativa „Vrijedim više“, koju su u svibnju 2017. g. pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Mreža mladih Hrvatske (MMH), na konferenciji za medije, najavila je prosvjed za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima pod nazivom „Od mjere do barijere – Mladi vrijede više“. Prosvjed će se održati na zagrebačkom Trgu sv. Marka 15. rujna 2017. u 17.30, a ključni zahtjev prosvjeda je ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva.

Najavljeni prosvjed dio je akcija inicijative „Vrijedim više“, pokrenute s ciljem da se upozori na loš položaj mladih na tržištu rada i da se svima koji to žele omogući aktivni angažman u nastojanju da taj položaj poboljšamo. Prosvjednom akcijom šaljemo poruku da želimo kvalitetna i sigurna radna mjesta za mlade. Tražimo ukidanje mjere SOR-a, vraćanje pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja i donošenje mjera aktivne politike zapošljavanja koje će uistinu poboljšati poziciju mladih na tržištu rada i dovesti do stvarnog povećanja zaposlenosti. Želimo adekvatnu plaću za naš rad i radnička prava.

„Za većinu mladih u Hrvatskoj, u zadnjih nekoliko godina, dobivanje posla i prave plaće nakon završenog školovanja postalo je samo san. Mnogi su osuđeni na mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, s novčanom pomoći od 2620 kuna. Nakon što odrade SOR, vraćaju se na burzu. Kakva se poruka šalje o vrijednosti rada kada se osobu na rad može uzeti besplatno od države i nakon godinu dana zamijeniti je novom? Upravo zato, kroz inicijativu Vrijedim više, htjeli smo postati uho svima onima koji misle da ih nitko ne sluša i glas koji će u javnosti upozoravati i prenositi priče obrazovanih, sposobnih i vrijednih mladih ljudi kojih žele raditi, ostati i stvarati obitelj u Hrvatskoj“, objasnila je Nediljka Buklijaš iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – stoji između ostalog u pozivu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obraovanja.