OD SUTRA REFERENDUM “BIRAJMO ZASTUPNIKE IMENOM I PREZIMENOM”

Objavljeno: 20. 09. 2014.


PODIJELI:

ZAS

Od sutra u sljedeća dva tjedna do 5. listopada građanska inicijativa “U ime obitelji” omogućit će izjašnjavanje građana u 750 gradova i mjesta sa svrhom raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava.Kako kažu u Građanskoj inicijativi “U ime obitelji”: “izbor najsposobnijih zastupnika za Hrvatski sabor jedan je od preduvjeta napretka Hrvatske. Izborni zakon mora omogućiti odabir najsposobnijih kandidata, odgovornih biračima, a ne stranačkom vodstvu.” Valja napomenuti kako je dozvolom  biskupa dozvoljeno postavljanje stolova za izjašnjavanje ispred crkava, a kao i u prethodnim referendumima potrebno je dati OIB.

Pet glavnih zahtjeva referenduma su:

– PREFERENCIJALNI GLAS – birači trebaju dobiti pravo sa stranačke liste odabrati do tri kandidata i tako imenom i prezimenom odabrati osobu koja će ih zastupati u Saboru.
– IZBORNE JEDINICE NEĆE KOMADATI ŽUPANIJE – neprirodno skrojene izborne jedinice trebalo bi ukinuti, a nove odrediti tako da se poštuju granice županija.
– SMANJENJE IZBORNOG PRAGA – granica za ulazak u Sabor trebala bi se sa sadašnjih pet posto glasova smanjiti na 3 posto. Time bi mnoge manje stranke dobile priliku ući u hrvatski parlament, a smanjilo bi se propadanje glasova.
– ZABRANA PREDIZBORNOG KOALIRANJA – politička težina svake stranke prvo bi se izmjerila na izborima, a potom bi slijedilo udruživanje stranaka srodnih programa. Zabrana izravno udara na dva dominantna politička bloka u Hrvatskoj, posebno na manje satelitske stranke u njima.
– INTERNET GLASANJE – dokinulo bi potrebu izlaska na biračko mjesto i povećalo bi odaziv birača na izbore. Sustav e-Građani stvorio je tehničke pretpostavke za elektroničko glasanje na izborima.