Oko Đakova hektar zemlje vrti se od 4000 do 5000 eura

Objavljeno: 07. 10. 2017.


PODIJELI:

Poljoprivrednici tvrde kako je potražnja za zemljom velika, te da koliko god je se ponudi – sve plane u kratkom vremenu. Matija Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako je cijena zemlje određena zakonom ponude i potražnje, pa najbolji hektari vrijede poput suhog zlata – piše Agrobiz.

Podaci kojima barata DZS najvjerojatnije su državne cijene, početne cijene za prodaju državnog zemljišta, no realno je to puno više, kaže Brlošić, te dodaje da je zemlja u Dalmaciji daleko atraktivnija zbog mogućnosti prenamjene u građevinsko zemljište ili mogućnosti da se ona iskoristi u turističke svrhe. On tvrdi da se najbolja zemlja u Srijemu, na istoku Hrvatske, prema onome što tvrde seljaci, prodaje za čak 10.000 eura, što je čak i tri puta više od državnog prosjeka.

Metodologija Slavonaca za kretanje cijena zemlje u njihovoj regiji vrlo je jednostavna – sve prema istoku je skuplje, a sve prema Zagrebu, zapadu, jeftinije zbog lošije kvalitete zemlje, tvrdi Brlošić.

– Dok je hektar na samom istoku oko 10.000, oko Nove Gradiške, primjerice, gdje je zemlja lošija i gdje nema toliko poljoprivrednika pa ni veće konkurencije, hektar je oko 2000 eura, znači pet puta manje. Oko Đakova hektar zemlje vrti se od 4000 do 5000 eura, a u manjim raseljenim selima možda samo 1000 eura – piše između ostalog Agrobiz.