Onaj tko dobro plati radnika, lako ga nađe

Objavljeno: 29. 08. 2017.


PODIJELI:
Tragom napisa u “Glasu Slavonije” o nedostatku radnika za berbe po voćnjacima zbog raznoraznih razloga, odlučili smo kontaktirati OPG Velikanović iz Trnjana koji se uzgojem jabuka bave već dva desetljeća, a svoje proizvode, jabuke i sok od jabuka dostavljaju i na kućnu adresu – piše 035portal.

Kakva je situacija s potražnjom radne snage kod vas na imanju? Kakav je posao branja jabuka u voćnjaku?
– Ima radnika, zasad uspijevamo i još imamo i nekoliko rezervi na klupi što se kaže. Sam posao je takav kakav je, radi se na otvorenom i treba proći i po nekoliko dana da se organizam navikne i sve počne sjedati na svoje mjesto. Netko tko je malo van forme sigurno će imati upalu mišića koji dan dok se tijelo ne navikne, ali treba i savladati samu tehniku branja koja nije komplicirana, ali treba imati volje i pokazati neki interes- izjavio je za 035portal Stipo Velikanović, vlasnik trnjanskog imanja.

Pitali smo i kakva su njegova iskustva s radnicima i uvjeti rada u voćnjaku
– Ha, čujte, kao i svugdje kad se radi s ljudima, ima odličnih radnika i ljudi, ali i situacija kada bude svega- ruše jabuke, lupaju, neće da uprljaju nokte jer navečer treba ići u grad… Iako sam zadovoljan svojim radnicima imao sam i ovdje situacija da mi dođu osobe koje nisu adekvatne za taj posao ili jednostavno ne žele se ni potruditi da nauče pa se onda pitam zašto su se uopće i javljali. Kod mene je radno vrijeme osam sati, dnevnica za tih osam sati iznosi 140 kuna, a u ovo radno vrijeme su uključene i dvije pauze od po pola sata za odmor i okrjepu.
Iako su kapaciteti za ovu godinu popunjeni, ne sumnjamo kako će na sljedećim berbama biti potrebe za novom radnom snagom, a sada otprilike znate što vas očekuje ako se odlučite baviti ovom vrstom posla – piše 035portal.

Tako je i na moru, gdje kukaju kako nema radnika. Oni koji su poznati da su dobro plaćali radnike i da su tim radnicima osigurali normalne uvjete nemaju problema s radnicima.
Dok poslodavci koji svake godine nekoga od radnika “zavaljaju” nikada nisu mogli dugoročno naći dobrog radnika.