OPG-i NEMAJU ŠANSE BEZ ZADRUGA I PROIZVOĐAČKIH ORGANIZACIJA

Objavljeno: 22. 02. 2016.


PODIJELI:

pšenica

“Hrvatska poljoprivreda od osamostaljenja kontinuirano nazaduje.

Od izvoznika hrane postali smo zemlja koja uvozi hrane u vrijednosti preko 2,5 milijardi eura godišnje, istovremeno ostvarujući vanjskotrgovinski deficit veći od milijarde eura.” – rekao je Robert Hadžić, član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život u Poslovnom dnevniku.

“U pokušaju da se prikaže situacija i ukaže na uzroke takvog stanja, u posljednje vrijeme o poljoprivredi se u svim medijima i na mnogobrojnim konferencijama naveliko govori i piše. Krivce za loše stanje neki vide u državnoj politici prema poljoprivredi, drugi u nesređenom tržištu, a ima i onih koji medijima spočitavaju da pridonose takvom stanju.  Da postoji precizan uređaj koji mjeri stupanj nečije krivnje, na popisu sigurno ne bi bili tržište i mediji, ali bi se pojavio novi čimbenik, a to je sam proizvođač.

Što smo mi proizvođači učinili da bismo mijenjali politike koje su nam nametane iz državnih fotelja? Koliko smo se udruživali? Koliko smo se umrežavali? Koliko smo bili spremni zajedno sa strukom i znanošću dignuti glas protiv takvog stanja? Koliko smo bili spremni na mijenjanje proizvodnih metoda i uvođenje inovativnih rješenje? Koliko smo bili otvoreni za učenje i dijeljenje vlastitog znanja? Jesmo li bili spremni preuzeti odgovornost za vlastitu sudbinu? Koliko smo se sami prilagođavali promjenama na tržištu?

Uloga države u lošem stanju poljoprivrede je neupitna. Poljoprivredne politike koje su se provodile proteklikh 25 godine dovele su do zabrinjavajućeg stanja na hrvatskom selu. Ne samo konstantan pad poljoprivredne proizvodnje, nego i depopulacija i starenje ruralnog prostora, te pogrešna zemljišna politika, kao preduvjet svake poljoprivredne proizvodnje, izravna su posljedica neučinkovitih i neprimjerenih rješenja. Politike u kojima je često sudjelovala i znanstvena zajednica, krojile su se bez izravnog sudjelovanja glavnih čimbenika, a to su poljoprivredni proizvođači.  Što se zapravo dogodilo? Poljoprivredni model koji je bio na snazi do osamostaljenja Hrvatske je nestao, a nije stvoren, niti ponuđen novi, bilo od strane države, bilo od strane samih proizvođača.” – samo su neka od pitanja Hadžića, u kojima se možda po prvi puta potencira krivnja i samih poljoprivrednih proizvođača. Opširnije pročitajte na portalu Poslovnog dnevnika.

 

 

.