Ovo je vlada stare Hrvatske, koja unapređuje povlastice već od ranije privilegiranih slojeva na štetu radne i produktivne populacije

Objavljeno: 19. 10. 2017.


PODIJELI:
Prva godina mandata ove Vlade! Iščeznuće nove Hrvatske u raljama stare politike – naslov je priopćenja za javnost Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja povodom prve godine aktualne Vlade RH.

Točno prije godinu dana stvorena su široka nadanja od formiranja nove Vlade i novog uljuđenog mandatara. Vlada se formirala usred dugogodišnjeg besperspektivnog stanja stvorenog zahvaljujući teškim ekonomskim i socijalnim promašajima Milanovićeve garniture, čije posljedice u vidu stagnacije zapošljavanja, masovnog iseljavanja, demografske depresije te hrvatskog nazadovanja traju i danas.

Govorilo se o novoj paradigmi u novoj Hrvatskoj, društvenoj inkluzivnosti, jačanju društvenih institucija i novoj gospodarskoj politici. Navodno „nenarodnu vlast“ trebala je zamijeniti, pretpostavljamo, narodna politika.

Indikativno, niti jedna rasprava o godini dana rada Vlade, niti u Saboru niti u medijima, nije polazila od materijalnih interesa građana i socijalno-ekonomskih orijentacija ove vlasti.

Danas, međutim, možemo reći da smo, umjesto politike u službi naroda, dobili Vladu u službi povlaštenih, Vladu imućne manjine na temelju glasova osiromašene većine.

Takvim moralnim nehajem spram imitativnoga i lažnoga na štetu kreativnoga, ova Vlada urušila je svaku vjeru u njen potencijal za stvaranje nove Hrvatske.

Ne! Ovo je vlada stare Hrvatske, koja unapređuje povlastice već od ranije privilegiranih slojeva na štetu radne i produktivne populacije. Ne može biti većega grijeha s težim dugoročnim posljedicama u politici.

Ovo je Vlada koja lokalnim zajednicama prenamjenjuje sredstva za vrtiće u financiranje braniteljskih udruga (novih hrvatskih šatora). Ali zato povećava novčane naknade u svrhu demografske obnove što se odavno pokazalo kao neučinkovita mjera.

Politika ove Vlade svodi se na očuvanje društvenog, moralnog i mentalnog statusa quo. Stvaranje klase nad svim slojevima, klase zaslužnih nad klasom produktivnih, što je najrazornija poruka koju možemo poslati mladim generacijama, poruka koja oduzima optimizam najboljim dijelovima hrvatskog društva.

Ovo je vlast koja je odlučila izbornu potporu tražiti od neproduktivnih dijelova društva. Što ostaje produktivnima? – stoji između ostalog u priopćenju za javnost Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.