Panturist od sutra vraća u promet ukinute autobusne linije

Objavljeno: 07. 02. 2018.


PODIJELI:
Uprava autobusne prijevozničke tvrtke Panturist d.d. danas (7. veljače 2018. godine) donijela je odluku kojom od sutra ponovno uspostavlja 72 autobusne linije na području Osječko-baranjske županije koje je prije samo dva dana ukinula – najvažnija je vijest danas iz Osječko-baranjske županije za brojne građane koji koriste javni prijevoz.

Promjena odluke je uslijedila nakon burne reakcije građana i mnogih općinskih i gradskih dužnosnika, izvanrednih sastanaka na više razina, a osobito nakon aktivnosti župana Ivana Anušića koji je otvoreno iskazao ogorčenje zbog drastičnog ukidanja linija, odbio tražnje dodatnih subvencija redovnih autobusnih linija Panturista te ovaj problem uzdigao na najvišu nacionalnu razinu. Jučer je tako o problemima javnog prijevoza putnika na području Osječko-baranjske županije razgovarao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, a danas ponovno s ministrom Butkovićem te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem koji ga je izvanredno primio u Banskim dvorima.

Župan je dobio potporu i za nastavak razgovora s predstavnicima prijevozničkih tvrtki, osobito tvrtkom Panturist, članicom grupacije Arriva koja ima najveći broj važećih dozvola za redovni linijski prijevoz putnika na području Osječko-baranjske županije, ali i u Hrvatskoj. Posebno je naglašeno kako se u tim razgovorima mora uvažavati činjenica da sve općine i gradovi, kao i Osječko-baranjska županija već izdvajaju značajna sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika i studenata, dok tvrtke subvencioniraju troškove putovanja na posao svojim zaposlenicima. Svako dodatno izdvajanje iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave ugrozilo bi provođenje ostalih redovnih programa i projekata, a osobito razvojne projekte koji su već iskazali prve pozitivne pomake u gospodarstvu Osječko-baranjske županije. Povećani troškovi prijevoza u konačnici bi značajno utjecali i na odluke mnogih građana o napuštanju Slavonije i Baranje. 
Sada je najvažnije da već sutra radnici mogu na uobičajen način putovati na posao, a studenti i učenici u škole i na fakultete jer su opet u funkciji sve ukinute linije. Kako smo dogovorili u Zagrebu, već idući tjedan održat ćemo niz sastanaka prijevoznika, Županije, resornih ministarstava i Vlade te donijeti konkretne odluke kako bi se izbjeglo ovakve situacije i kako se u njima ne bi našao nitko u Hrvatskoj. Naravno, odluke moraju biti u skladu sa zakonskim odredbama – rekao je župan Anušić te dodao kako je i ranije pokušavao naći rješenje iako kao župan nema nadležnosti za javni prijevoz putnika, a sada se izravno uključio jer je nedopustivo da netko u jednom danu ukine 72 linije i blokira cijeli sustav.