POČELO RJEŠAVANJE DUGOGODIŠNJIH PROBLEMA NESREĐENIH GROBNIH KNJIGA

Objavljeno: 13. 04. 2016.


PODIJELI:

grobljereakcijauniverzal

Direktor Univerzala Mile Kaselj poslao nam je dopis koji se odnosi na prigovore mještana naselja Piškorevci, kako bi što više građana bilo upućeno o čemu se zapravo radi.

Đakovo napokon dobiva grobni katastar svih groblja

Na adrese građana čija grobna mjesta nisu evidentirana u katastru groblja ovih dana pristižu rješenja o dodjeli grobnog mjesta na trajno korištenje, čime se građanima daje trajno korištenje grobnog mjesta sukladno Zakonu o grobljima, a kojeg su dužne primjenjivati sve jedinice lokalne samouprave.

Do sada je dugogodišnji problem bilo utvrđivanje stvarnih vlasnika grobnih mjesta, a on je najčešće izlazio na vidjelo prilikom ostavinskih rasprava i/ili nasljeđivanja imovine. Stoga, obavještavamo građane da čuvaju dobivena rješenja jer su im ona dokaz da su vlasnici navedenog grobnog mjesta, čime se u potpunosti reguliraju vlasnički odnosi.

Prema Zakonu o grobljima, visina naknade za dodjelu grobnog mjesta i sređivanje katastra groblja u prosjeku stoji stotinjak kuna, ovisno o površini groba, a taj proces je višestruko jeftinije nego da ga obavlja Javni bilježnik, čime je građanima ostvarena znatna ušteda.

Naknada za dodjelu grobnog mjesta kao i ona za održavanje groblja i razvoj komunalne infrastrukture na grobljima definirana je Odlukom Grada Đakova još 2002.godine. Ona je jedna od najnižih u Hrvatskoj i nije mijenjana više od 14 godina, unatoč znatnim ulaganjima Grada Đakova i Univerzala u podizanje komunalnog standarda na grobljima u Đakovu i prigradskim naseljima.

              S poštovanjem,

Mile Kaselj, direktor Univerzala

 

.