POLJOPRIVREDA KAKVU IMAMO ILI KAKVU ŽELIMO

Objavljeno: 03. 02. 2016.


PODIJELI:

 

hss

Upozorenjem na pogreške bivšeg ministra Jakovine oglasio se priopćenjem HSS Osječko-baranjske županije.

HSS je upozoravao na štetnost Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu već kod samog njegovog donošenja bivše vlade koja je kriva za sve probleme u poljoprivredi. Također, HSS je upozoravao i ukazivao na nepravilnosti Zakona, no Jakovinino Ministarstvo poljoprivrede je unatoč tome nastavlja sa provedbom plana uništenja hrvatskog sela. Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je nove javne pozive za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH kako bih pogodovali velikima /Agrokoru,Osatini,Žitu i dr. /. Hrvatska seljačka stranka dala je svoj obol na ovim parlamentarnim izborima sa 36.578 glasova pa stoga mislimo da imamo pravo iskazati svoje nezadovoljstvo sa dosadašnjim radom bivše vlade i ministra Jakovine, te od novo izabrane vlade i resornog ministra Romića tražimo brže i energičnije rješavanje problema koje muče seljake i ljude koji žive od svog rada, Spasimo hrvatsko selo.

Već kod provedbe prvih natječaja vidljivo je da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva stavljena u podređeni položaj. Seljaci gube zemlju u vlastitom dvorištu, čak i onu koju su godinama obrađivali. Bojimo se da će takva situacija pogoditi općine i gradove sa područja Osječko-baranjskoj županije,  jer veliki samo čekaju svoj plijen kao hijene.

HSS opetovano traži od novog ministra Romića i Agencije da odmah obustavi sve natječaje koji su započeti po lošem Zakonu, te da podrže i pokrenu što hitniju izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i pripadajućih zakonskih propisa, provede postupak hitnih izmjena i dopuna Zakona po kojem će se bodovati dosadašnje raspolaganje i domicilnost stanovništva. Ministre potrudite se da poticaji krenu na vrijeme, kako bi seljak proljetnu sjetvu mogao dočekati sa zadovoljstvom.

HSS se zalaže da se zbog činjenice da poljoprivredna gospodarstva iznimno teško funkcioniraju na financijskom dnu, jedva prehranjuju svoje obitelji te Vas iz toga razloga zamoljavamo da pomognete i potpore u cijelosti isplatite na zaštićene žiro račune, jer isti su upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava naime 2008 god donesen je zakon da potpora ne može biti predmet ovrhe i blokade na temelju toga je mijenjan ovršni zakon koji je OPG-ovima dozvolio otvaranje poslovnog žiro računa koji je izuzet od ovrhe. Prethodna vlada nam je uskratila to pravo jer je donesena odluka vlade da se na zaštićeni žiro račun isplati potpora do iznosa od 50 tisuća kuna. Zbog iznimno teškog stanja u poljoprivredi molimo vas da već na sljedećoj isplati sredstva doznačite na zaštićeni račun.

Cilj zemljišne politike nije samo proizvodnja hrane, već to mora biti i očuvanje života u seoskim prostorima – stoji na kraju priopćenja HSS-a OBŽ.

 

.