Potpisani sporazumi za izradu katastra nekretnina na području Grada Đakova, te Općinama Semeljci i Viškovci

Objavljeno: 20. 12. 2017.


PODIJELI:

Prema jedinstvenom modelu sufinanciranja Programa državne izmjere i katastra nekretnina u svrhu izrade katastra nekretnina na području Osječko-baranjska županije omogućena je izmjera za 39.806 ha, a ukupna vrijednost ugovorenih poslova iznosi 58.171.483,00 kuna, od čega je Županja osigurala 18.376.653,93 kuna.

Poslovi izmjere obavljeni su za 29.500 ha, a danas (20. prosinca 2017. godine) potpisani su sporazumi za izradu katastra nekretnina i na području Grada Đakova (4.887 ha u katastarskim općinama Ivanovci Đakovački, Selci Đakovački i Đurđanci), zatim Općine Đurđenovac (773 ha u k.o. Pribiševci), Općine Semeljci (10.186 ha u k.o. Mrzović, Semeljci, Kešinci, Koritna i Vrbica) te Općini Viškovci (801 ha u k.o. Forkuševci)

Sporazume su potpisali župan Ivan Anušić u ime Osječko-baranjske županije, voditelj odjela Državne geodetske službe u Đakovu Goran Sokolović te predstavnici Đakova, Đurđenovca, Semeljaca i Viškovaca. Naime, 40 posto troškova izmjere snosi DGU, a po 30 posto Županija i jedinice lokalne samouprave. 

Današnjim sporazumima ugovoreno je sufinanciranje izmjere za 16.647 ha, procijenjene vrijednosti 42 milijuna kuna. Riječ je o ozbiljnom i bitnom projektu koji Županija obavlja kontinuirano i tako će nastaviti dok ne izmjerimo sve površine. Naš model je primjer dobre prakse u sufinaciranju tih projekata za cijelu Hrvatsku, pa ga počinju primjenjivati i ostale županije – rekao je župan Anušić. Upozorio je kako se ovim projektom usklađuje stvarno stanje na terenu s dokumentacijom, izjednačava podatke katastra i gruntovnice te omogućava jednostavnije i brže raspolaganje poljoprivrednim i građevinskim zemljištem, a olakšat će se i primjena novog Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem – navodi se iz Osječko-baranjske županije