PREBLAGI POSTOCI ZA NEOPRAVDANE SATE

Objavljeno: 28. 07. 2015.


PODIJELI:

Preporod

Pedagoške mjere neće postići osnovni cilj svoga postojanja, stav je Sindikata Preporod na novi Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera nam je bio potreban iz barem dva razloga. Prvi je razlog stanje na terenu, odnosno ozbiljna razjednačenost po ovom prevažnom pitanju u školama. Naime, od škole do škole različito se tretiraju neprihvatljivi oblici ponašanja – rekao je na konferenciji za tisak Željko Stipić, predsjednik Preporoda.

Međutim nakon predstavljanja Pravilnika na županijskim i međužupanijskim sastancima Sindikat iznosi brojne primjedbe na Prijedlog Pravilnika.

Najteže pedagoške mjere, izricanje pedagoških mjere preseljenja u drugu školu i isključenja iz škole, izrečenih zbog osobito teških povreda ponašanja, a napose zbog učeničkog fizičkog nasilja usmjerenog prema učiteljima i nastavnicima, odnosno radnicima školskih ustanova, ne bi se smjelo uvjetovati prethodno izrečenim pedagoškim mjerama.

Preblagi postoci za neopravdane sate

Dvije primjedbe imamo na predložena rješenja. Prva je primjedba da je "od 1 do 1,5 posto nastavnih sati" za opomenu preblago, osobito ako ga se usporedi s postojećim rješenjima. Umjesto dosadašnjih 7 neopravdanih sati za opomenu predlaže se 14, 15 ili čak i više sati. Druga se primjedba odnosi na raspone: od 1 do 1,5 posto, od 1,5 do 2 posto, od 2 do 2,5 posto. Predloženi rasponi će omogućiti razjednačenost tamo gdje je ne bi trebalo biti. Umjesto predloženih raspona bolje bi rješenje bilo 0,5 posto za opomenu, 1,5 posto za ukor, 2 posto za strogi ukor i opomenu pred isključenje i 2,5 posto za preseljenje u drugu školu, odnosno isključenje iz škole.

Nije dobro izjednačavati međusobno nasilničko ponašanje među učenicima i nasilje učenika prema učiteljima.

Osim toga, postupak izricanja pedagoške mjere nepotrebno se odugovlači pisanim izjašnjavanjem učenika o činjenicama i okolnostima. Kada se ovo predloženo rješenje poveže s mogućnošću višekratnog izricanja pedagoške mjere opomene koja se ionako najčešće izriče, onda je jasno da se predloženim rješenjem ide prema odugovlačenju s izricanjem mjere – među ostalim rečeno je na konferenciji za tisak Sindikata preporod. /Opširnije: sindikat-preporod/