Predstavnici Grada Đakova, Općina Punitovci i Gorjani, MO Široko Polje i Hrvatskih voda pokušat će zajednički pronaći rješenje za sustav odvodnje

Objavljeno: 17. 05. 2018.


PODIJELI:

Danas je u Maloj vijećnici Grada Đakova održan sastanak predstavnika Grada Đakova, Općine Punitovci, Općine Gorjani, MO Široko Polje, Đakovačkog vodovoda i Hrvatskih voda kako bi se pronašao zajednički model rješenja odvodnje, odnosno izgradnje kanalizacije.

Ispred Grada Đakova su bili gradonačelnik Marin Mandarić i zamjenik gradonačelnika Antun Galić, načelnica Jasna Matković upoznala je sa radovima u Općini Punitovci (Općina Punitovci već je u radovima oko odvodnje), Općinu Gorjani zastupali su Ivan Lović i predsjednik OV Gorjana Zvonko Majstorović, MO Široko Polje: Pavo Kovačević, David Milić i Josip Zeko, ispred Hrvatskih voda bio je direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek, podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević, te direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš – tvrtke koja bi u konačnici trebala upravljati i održavati sistemom odvodnje.

Ovo bi u stvari trebao biti prvi ili početni korak, ka zajedničkom rješenju odvodnje Općina Gorjani i Punitovci, te prigradskog naselja Grada Đakova Širokog Polja.
Nakon što je potpisan projekt Aglomeracije Đakovo kojim bi se u gradu i prigradskim naseljima sustavno riješila odvodnja, odnosno kanalizacija, izvan tog projekta ostala su naselja: Đurđanci, Široko Polje i Perkovci.
Prema riječima gradonačelnika Mandarića iz perspektive Grada Đakova konačno bi se nešto pokrenulo i za Široko Polje, kao najveće naselje koje je ostalo izvan projekta Aglomeracije.

Općina Gorjani također traži već dugi niz godina najbolje rješenje za sustav odvodnje, dok je Općina Punitovci u samim radovima, ali prema riječima načelnice to sve predugo traje.  
Današnji sastanak da se konačno pronađe dugoročno rješenje za sve poslužio je između ostalog i da se vidi gdje su trenutna stajališta svih strana. 
Ako je suditi po izrečenom na sastanku, zajedničko rješenje moglo bi se pronaći.

Evo što su rekli nakon sastanka:

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova:
Vjerujem da je uistinu vrijeme da se nešto pokrene što se tiče Đakova, jer nama su ostala neriješena tri prigradska naselja: Đurđanci, Perkovci i Široko Polje.
Duboko se nadam da ćemo kroz razgovore doći do zajedničkog rješenja prihvatljivog za sve. 

….

 

Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda:
Đakovački vodovod kao javni pružatelj usluga će sve dogovoreno implementirati, i na kraju i odraditi sve potrebno, jer ne treba zaboraviti mi smo u biti i nositelji projekta.

….

….

 


Jasna Matković, načelnica Općine Punitovci:
Na sjednici OV donijet će se odluka o ovom prijedlogu. Ja osobno mislim da to neće biti problem, da će moji vijećnici prepoznati, da Široko Polje i Općina Gorjani trebaju biti s nama.….

Ivan Lović, načelnik Općine Gorjani:
Ja mogu sa svoje strane reći da mi podržavamo ovaj prijedlog. To je za nas bitno, da se nađe rješenje za naš sustav kanalizacije. 
Pokušavamo već godinama, ali ovo je za nas najprihvatljivije što smo imali do sada. Nadamo se da će studija izvodljivosti isto pokazati da je to prihvatljivo.

…..

Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek, podružnice Hrvatskih voda:
Danas smo ovdje u Đakovu s predstavnicima Đakovačkog vodovoda, i vlasnicima Đakovačkog vodovoda jedinicama lokalne samouprave Općinama Punitovci i Gorjani i gradonačelnikom Grada Đakova, s predstavnicima MO Široko Polje i mene kao predstavnika Hrvatskih voda, razgovarali o dinamici, prije svega izgradnje sustava vodoopskrbe i kanalizacije u Punitovcima. Osim toga i pronaći način na koji se povezati dugoročnim rješenjem problema kanalizacije u Općinama Gorjani i prigradskom naselju Širokom Polju.
Zaključeno je da će projekt Punitovci ići svojim tijekom i dalje, iza njega stoje Hrvatske vode. 
Naručit ćemo studiju izvodljivosti koju ćemo financirati putem sredstava EU. Ono što bude pokazala studija izvodljivosti će biti podloga za izradu projektne dokumentacije za projekte i u Gorjanima i Širokom Polju.
Nadamo se da će ta studija pokazati da je projekt priuštiv za financiranje iz sredstava EU.
Ako i ne bude pokazao, to će biti podloga da znamo u kojem ćemo smjeru imati projektne zadatke za projektiranje kanalizacije u Gorjanima i Širokom Polju.
Sastat ćemo se u Hrvatskim vodama za dva mjeseca, da vidimo u kojem se smjeru razvija naš zajednički projekt.
Svima zahvaljujem na kooperativnosti, suradnji i dobroj vjeri, siguran sam u uspjeh našeg zajedničkog pothvata.
..