Prijedlog zakona: Smanjenje određenih ovlasti čelnika kod raspuštanja mjesnih odbora – Ukoliko čelnik lokalnog tijela ne preda prijedlog proračuna, Vlada raspušta njega…

Objavljeno: 26. 10. 2017.


PODIJELI:

Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je danas usvojila Vlada i uputila u saborsku proceduru.

Evo između ostalog nekoliko zanimljivijih izmjena:

– Prema važećem Zakonu godinu dana nakon lokalnih izbora ne smije se raspisati referendum za opoziv, a ovim je izmjenama taj rok smanjen na 6 mjeseci.

– Vijećničke naknade se isplaćuje isključivo po nazočnosti vijećnika na sjednici. Također, poslodavac je dužan vijećnika na dan kad se održava sjednica putiti na neplaćeni dopust.

– Smanjene su određene ovlasti čelnika kod raspuštanja mjesnih odbora. Tako će to moći učiniti jedino predstavničko tijelo.

– Načelnik, gradonačelnik i župan koji obnašaju dužnost volonterski, u izbornoj godini ne mogu promijeniti svoj status u profesionalni, kako bi se spriječilo da nakon prestanka mandata postoji velik broj dužnosnika koji primaju naknadu 6 mjeseci.

– Prema ovim izmjenama, ukoliko čelnik lokalnog tijela ne preda prijedlog proračuna, Vlada raspušta njega, a ne kao do sada kada je u tome slučaju Vlada raspuštala i čelnika i predstavničko tijelo.

– Ukoliko predstavničko tijelo ne prihvati proračun bez obrazloženja, ono mora biti raspušteno jer se radi o politikantskim razlozima.

-Predstavničko tijelo ima pravo amandmanima mijenjati prijedlog proračuna na način da poštuju  svoje birače. Ukoliko takav proračun čelnik povuče, tada Vlada raspušta opet samo njega, dok predstavničko tijelo ostaje isto.