Prikupljanje podataka o mjesnoj samoupravi – mjesnim odborima, gradskim četvrtima i kotarevima, kako bi ih se uputilo u obveze iz Zakona o pravu na pristup informacijama

Objavljeno: 01. 09. 2017.


PODIJELI:

Povjerenica za informiranje, dr. sc. Anamarija Musa, osmislila je i započela projekt kako bi osigurala primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama u mjesnoj samoupravi, mjesnim odborima, gradskim četvrtima i kotarevima koje Povjerenica smatra tijelima javne vlasti. U tom se kontekstu obratila za pomoć Udruzi gradova.

Projekt Povjerenice zamišljen je kao nadopuna Popisa tijela javne vlasti, i to prikupljanjem podataka o mjesnoj samoupravi – mjesnim odborima, gradskim četvrtima i kotarevima, kako bi ih se uputilo u obveze iz Zakona o pravu na pristup informacijama, koje su, doduše lokalne jedinice, dužne ispunjavati radi osiguranja transparentnosti i otvorenosti.

U prvoj fazi ovog projekta (rujan – listopad 2017.) Povjerenica prikuplja podatke o mjesnim odborima, odnosno gradskim četvrtima i kotarevima od gradova. U drugoj fazi projekta (studeni 2017.) mjesnim odborima, odnosno gradskim četvrtima i kotarevima uputit će smjernicu o postupanju u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama. U trećoj fazi projekta (prosinac 2017.) bit će izvršeno analitičko praćenje provedbe pojedinih odredbi iz Zakona – navodi se iz Udruge gradova.