PRIOPĆENJE ZA MEDIJE PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU: ODLUKA GRADA ĐAKOVA JEST DISKRIMINATORNA

Objavljeno: 10. 12. 2015.


PODIJELI:

2-hr-copy

 

Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće Univerzal d. o. o. besplatnim ulaznicama za klizanje nagrađuju djecu koja redovito dolaze na jutarnje katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca 2015. javno, putem nekoliko medija (T-portal, Novi list, HTV i N1), upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno – navodi se u priopćenju, koje prenosimo u cjelosti, a prenosi portal dijete.hr.

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija zadaća jest skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima te ih zbog takvog sudjelovanja nagrađuje besplatnim ulaznicama za klizanje ili kakvom drugom nagradom. Napominjemo da takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja, i to i djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, i djece drugih vjeroispovijesti, i djece koja nisu vjernici.
Takvo upozorenje pravobraniteljica danas je uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o. Također im je preporučila da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju navedenih usluga i pogodnosti koje im se pružaju u njihovom gradu.
U svojoj preporuci pravobraniteljica je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije (Narodne novine br. 85/08., 112/12.), kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja itd. Slične odredbe postoje i u Ustavu RH i u Konvenciji o pravima djeteta.
Posve neočekivano, u informativnoj emisiji RTL televizije RTL Danas, 9. prosinca 2015., objavljena je neistinita vijest kako je pravobraniteljica za djecu „nakon što se detaljnije upoznala sa situacijom“ izjavila da u postupanju gradskih vlasti Đakova „nema diskriminacije“, što je posve suprotno njezinim prethodno iznesenim stajalištima. Uz tu vijest emitirana je – bez tona – jedna od starih snimki davno snimljenoga razgovora s pravobraniteljicom, s namjerom da se stvori lažni dojam kako je pravobraniteljica doista to izjavila.
Pravobraniteljica u vezi s ovim slučajem uopće nije dala izjavu za RTL televiziju, a novinarki koja je u Uredu pravobraniteljice tražila komentar pravobraniteljice rečeno je da je pravobraniteljica rekla što misli o tome i da više neće komentirati taj slučaj.
Pravobraniteljica ostaje pri svojem stajalištu, a od RTL televizije zahtijevat će demanti i ispriku.

Pravobraniteljica za djecu
Ivana Milas Klarić

.