„Projekt Slavonija“ postoji samo u teoriji

Objavljeno: 23. 07. 2018.


PODIJELI:

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je povodom sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na niz nelogičnosti kojima se „Projekt Slavonija“ medijski promovira, dok je činjenično stanje na terenu posve drugačije.

„Ja bih bila najsretnija da tome nije tako, no „Projekt Slavonija“ postoji samo u teoriji, kad se okupi Savjet i šalju priopćenja medijima. Već više od nekoliko mjeseci na službenim stranicama ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za podatke o ovom projektu, no dalje nema ni aktivnosti ni programa ni mjera koje su osigurane samo za, primjerice, Slavonke i Slavonce. Ministar poljoprivrede na prošlom je sastanku Savjeta istaknuo da ce poljoprivrednicima, odnosno poduzetnicima, od travnja biti dostupni financijski instrumenti u vidu malih zajmova i kredita – sada je već srpanj, a oni koji su dobili mjere iz ruralnih područja teško nalaze sredstva da zatvore svoju investiciju. Uz napomenu da će po povoljnim uvjetima ti zajmovi biti dostupni samo onima koji su dobili i potporu iz ruralnog razvoja. Slavonci i dalje imaju za trećinu manje plaće nego građani u ostalim krajevima Hrvatske, izuzetno su niske. Gospodarski potencijali, šume, zemljišta, ne koriste se u dovoljnoj mjeri. Sve to skupa nije dovoljno za našu Slavoniju i Baranju.“ – izjavila je Sonja Čikotić.

Iako ovaj projekt postoji od 2016., Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz svu administrativnu silu birokratskog aparata, u 2018. godini angažira konzultante s ciljem utvrđivanja „razvojne dijagnoze“ za pojedina područja.

„Očito da za moje pitanje nemaju konzultanta, kad ne znaju odgovor na koje to natječaje se upravo poduzetnici iz ovog područja mogu javiti, a da su dostupni samo njima, i koji su to kriteriji kod ocjenjivanja da bi upravo oni dobili projekt i da bi se ulaganja dogodila baš u Slavoniji. Nego se tablice projekta Slavonija i Baranje pune onda kad netko ostvari financiranje. Istovremeno, u Slavoniji se prošle godine sufinanciralo 50 posto rate kredita, a upravo u Vinkovcima, gdje Vlada danas prodaje ovu bajku o projektu, sada se sufinancira 36%. Kako će mladi ostati ovdje?“ – upozorila je Sonja Čikotić, službenim stranicama MOST-a NL.