PROJEKT UČENIKA U SKLOPU PRIPREMA ZA SAKRAMENT POTVRDE

Objavljeno: 02. 03. 2015.


PODIJELI:

ZEKO (14)_2_1

Učenici prvog razreda srednje škole, naši Širokopoljci, u sklopu priprema za sakrament Potvrde (Krizme) rade na raznim projektima koji podižu njihovu, ali i svijest ostalih vjernika o potrebama društvenog djelovanja.

Prvi projekt je bio istraživanje, a teme ebola i misije. U današnjem prilogu donosimo vam poneku korisnu informaciju o velikom zdravstvenom problemu današnjice – bolesti ebole, za koju još nema lijeka. Učenici su vrlo ozbiljno shvatili zadatke i kao i uvijek do sada uspješno završili projekt. Sadržaj aktivnosti prve godine pripreme za sakrament Potvrde možete pratiti na web stranicama župe sv. Josipa Vuka, oglasnoj ploči u crkvi sv. Izidora Široko Polje i Nezavisnom portalu. Voditelj grupe Robert Smješka

Skupina za ebolu:
Ana Blažević
Katarina Kedveš
Katarina Mandić
Kristina Kovačić
Ivana Jagodić


EBOLA

Ebola  je bolest ljudi i primata koja je uzrokovana zarazom ebola virusom. To je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest. Ebola uzrokuje smanjivanje rada bubrega i jetre, uz to smanjivanje rada bubrega i jetre slijede vanjska i unutrašnja krvarenja.

Prvi slučajevi ebole zabilježeni su u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo 1976. Nakon izbijanja epidemije ebole u Gvineji, epidemija se proširila na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju. Do 30. studenog 2014. oboljelo je 17145 ljudi, a 6071 je umrlo. Od 16.studenog 2014. Ministarstvo zdravlja Malija objavilo je pojavu potvrđene epidemije ebole u Maliju. Dana 20. listopada Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je Nigerija zemlja u kojoj više nema prijenosa ebola virusa. Naime, kraj epidemije ebole u zemlji objavljen je kada je proteklo 42 dana od zadnjeg slučaja oboljenja i u tom periodu nisu zabilježeni novooboljeli. Dana 24. kolovoza 2014. Ministarstvo zdravlja DR Kongo objavilo je pojavu potvrđene epidemije ebole u DR Kongo. Do 28. listopada 2014. oboljelo je 66 ljudi, a 49 umrlo. Ova epidemija je nepovezana s epidemijom u ebole u zapadnoj Africi. Nakon isteka razdoblja od 42 dana od ozdravljenja posljednje oboljele osobe, tijekom kojeg nisu zabilježeni novooboljeli, SZO je 21. studenog objavila kraj epidemije i proglasila DR Kongo zemljom u kojoj više nema prijenosa ebola virusa.
Ljudi se zaraze ebolom direktnim kontaktom s krvlju, izlučevinama, organima i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih, živih ili uginulih, životinja. Interhumano širenje zaraze (sa čovjeka na čovjeka) odvija se od zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih , izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin) . U to je uključen i spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihovog oporavka od bolesti. No, ebola se ne može prenijeti zrakom niti komarcima. Možemo se zaraziti jedino putem predmeta koji su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika, namirnicama mesa zaraženih životinja. Kupanjem u bazenu također ne možemo prenijeti ebolu. Dakle, ebola se ne prenosi lako.

Prvi simptomi javljaju se vrlo brzo nakon što osoba postane zarazna. Zbog toga, kao i zbog činjenice da se ne širi zrakom, već izravnim kontaktom te zbog visoke stope smrtnosti i prometne izoliranosti uobičajenih žarišta, zasad nema potencijal da se pretvori u epidemiju velikih razmjera. Simptomi bolesti su bolovi u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, grlobolja, glavobolja, proljev, povraćanje, groznica, a ponekad i koma. Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti (povišena tjelesna temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, grlobolja…).

Za sada ne postoje specifični lijekovi kao ni cjepivo za liječenje od ebole. U tijeku su istraživanja nekolicine lijekova i cjepiva. Liječenje je simptomatsko. U laboratorijskim stručnim istraživanjima dokazano je da C vitamin blokira razmnožavanje virusa u staničnim kulturama te sprječava slabljenje imunološkog sustava. Znači dokazano je da vitamin C pomaže uznapredovanju bolesti.

Zbog ebole u Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere. Hrvatska ih primjenuje kao i sve druge članice Unije. Ministarstvo zdravlja još u travnju počelo se pridržavati preporuka Europske komisije o pojačanom nadzoru putnika iz zaraženih afričkih zemalja.
Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:
• Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.
• Redovito održavajte higijenu ruku pranjem sapunom i tekućom vodom i/ili antisepticima.
• Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama (živim ili uginulim) i nemojte jesti meso divljih životinja.
• Izbjegavajte spolne odnose u kriznom području.
• Izbjegavajte mjesta na kojima su naseljeni šišmiši kao što su špilje, skloništa ili rudnici.