Rangiranje kvalitete škola, ima li Slavonija šanse?

Objavljeno: 24. 09. 2017.


PODIJELI:

Blaženka Divjak sto dana je na čelu Ministarstva obrazovanja, to je bio i povod intervjua za Večernji list. Sam razgovor donio je osvrte na krucijalne teme sadašnjosti i budućnosti hrvatskog obrazovanja.

 

Teško je izdvojiti najznačajniji dio razgovora ministrice Divjak, zato ga pročitajte na Večernji.hr,  ali nama u Slavoniji sigurno neće proći nezapaženo “samovrednovanje i vanjsko vrednovanje škola”. 

Klasifikacija škola, da li je to korak do klasifikacije učenika, prvi su komentari na intervju.
Kakve su šanse učenika za upis iz slabije rangirane škole?
Nije nikakva tajna da su zagrebačke škole opremljenije od većine, a tako i naših, slavonskih.

Hoće li učenici iz malih mjesta, šansu umjesto nastavkom školovanja tražiti isključivo kupnjom karte za Irsku, Njemačku…

Uglavnom komentari su uvjereni da će klasifikacija škola dovesti do još većih socijalnih podjela u društvu.

“Uvest ćemo sustav samovrednovanja i vanjskog vrednovanja škola. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanja provodit će od sljedeće godine pilot-projekt u kojem će se pokušati procijeniti kako se škole vide, koji su njihovi ciljevi i onda u vanjskom vrednovanju kako ih vide eksperti. To će biti mehanizam koji će omogućiti da se škole bolje pozicioniraju. To također ide u ovaj kontingent što to znači imati autonomnu školu – škola koja ima svijest o sebi.”

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/rangirat-cemo-kvalitetu-skola-i-smanjiti-potrebu-za-instrukcijama-1196391 – www.vecernji.hr