Razbili smo kombinate ko beba zvečku, a što sad?

Objavljeno: 20. 10. 2017.


PODIJELI:

Prvo smo dugo vremena živjeli u sustavu koji je zemlju oduzimao. 

Pravio velike ogromne kombinate s mnogo zemlje. I tada su seljacima ostavili malo. Par hektara. Najviše 10 se moglo imati. I to je tako bilo za dodatni prihod a u svakoj obitelji radno sposobni išli su raditi u grad i kombinate. I tamo se radilo, obrađivalo, muljalo, kralo, lažirali podaci.

 

E onda smo promjenili sistem. I sjetit će se netko izraza mastodont. Te kombinate sa svom silom zemlje smo nazivali socijalističkim mastodontima i išli smo ih rasturati. Razbijali smo ih ko beba zvečku kada razbije u zid. No, upropastili jesmo, krenuli nešto davati po selima i nismo znali kako bi zemlju davali, vraćali, povraćali i tko zna sve što ne. Kombinati su otišli uglavnom u propast.

 

Onda su promućurni i politički podobni i oni s nečijim podrškama brže bolje na neki način kupovali ostatke tih kombinata i zemlju nastavili raditi koja je i dalje bila državna. U pravilu te kombinate ti dečki sa zagrebačkih asfalta nisu platili novcem nego onako nešto na muletinu. I opet nije valjalo. Sva zemlja i svi poticaji išli su njimapiše između ostalog Agroklub o zemlji koju su hrvatskim poljoprivrednicima  političke elite uvijek samo uzimale – ovako ili onako, zbog ovoga ili onoga, svejedno.