RAZMJENA MLADIH “LJUDSKA PRAVA – TEMELJ EUROPE”

Objavljeno: 19. 04. 2016.


PODIJELI:

razmjenamladih

Mladi Europljani za zaštitu ljudskih prava

Svako ljudsko biće ima pravo na zaštitu ljudskih prava te borbu za ista ukoliko dolazi do povrede ljudskih prava. Ponekad dolazi do toga da ljudi, a posebno mladi te manjine nisu upoznati sa ljudskim pravima i s time da dolazi do kršenja njihovih prava i sloboda.

razmjenamladihljudskaprava (1)Upravo zato, u Đakovu je od 11. – 18. travnja održana razmjena mladih pod nazivom “Ljudska prava – temelji Europe” u organizaciji udruge C:E:T platforma. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u sklopu Erasmus+ programa, a od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije. Na projektu je sudjelovalo 42 mladih od 16-25 godina iz 7 zemalja i to iz Hrvatske, Bugarske, Češke, Italije, Makedonije, Litve, Grčke i Litve.

Kroz diskusije, debate, radionice, prezentacije, razmjenu iskustava i sastanke s borcima za ljudska prava mladi su upoznati s ljudskim pravima koja pripadaju svakom ljudskom biću i važnosti zaštite istih.

razmjenamladihljudskaprava (2)U Europi kojoj je jedan od glavnih ciljeva da svi građani imaju ista prava i budu jednako tretirani vrlo je važno da ne dolazi do diskriminacije po bilo kojoj osnovi, da nitko ne bude sam u borbi za zaštitu svojih prava te da se svi aktivno uključe u aktivno građanstvo te kroz rad potaknu i ostale da se uključe, a posebno mlade. Bitno je da se o ljudskim pravima poveća svijest mladih te da se zajedno uključe u rješavanju problema na koje nailazimo i stvorimo društvo jednakih mogućnosti te Europu kojoj će zaista u punom smislu riječi ljudska prava biti temelji i od čega se neće odstupati.

razmjenamladihljudskaprava (3)Kroz tjedan dana radionica mladi su predstavili situaciju s ljudskim pravima u njihovim zemljama, kroz kreativne metode prezentirali kako oni vide zaštitu ljudskih prava te kako bi se zaštita ljudskih prava mogla podići na veću razinu. Nužno je da mladi danas dobiju mogućnost utjecaja na odluke i na kreiranje budućnosti kakvu oni žele te je upravo i to jedan od razloga zašto je C:E:T platforma organizirala ovaj projekt.

Također mladi su kroz interukulturalne večeri učili o drugim kulturama i običajima te na zanimljiv način saznali više detalja o zemljama koje su sudjelovale na razmjeni. Kroz sva stečena znanja i vještine ovi mladi ljudi su spremni na pronalaženje novih rješenja te na aktivno uključivanje u kreiranje bolje zajednice, kako u njihovim lokalnim sredinama, tako i regija, a zatim i Europe u cjelini.

 

Komentari nekih od sudionika su:

razmjenamladihljudskaprava (5)Dilyana, Bugarska: “Na ovoj razmjeni mladih stekla sam puno novih znanja, vještina te sam kroz zajednički rad u grupama stekla nove kompetencije s kojima se prvi puta susrećem, nedostajati će mi Đakovo is vi prijatelji koje sam stekla na ovom projektu”

Sofija, Makedonija: “Kroz ovaj projekt postala sam bolji lider, povećalo mi se samopouzdanje te sada želim svoje iskustvo podijeliti sa ostalim mladim ljudima u svojoj sredini te motivirati ih da postanu aktivni građani”

Ludovico, Italija: “Kroz komunikaciju s ljudima iz raznih država te upoznavanje različitih kultura upoznat sam s situacijom vezanom uz ljudska prava u više država, te načinima pronalaska rješenja problema vezanih uz ljudska prava i njihovu zaštitu”

Kaloyan, Bugarska: “Sada svatko od nas pojedinačno ima odgovornost iskoristiti znanja i vještine stečene na ovoj razmjeni mladih te kroz to utjecati na kreiranje boljeg društva i okoline u našim lokalnim zajednicama”

Elvis, Litva: “Kroz ovaj projekt upoznao sam niz organizacija koje se bore za zaštitu ljudskih prava kao i niz dokumenata koji jamče zaštitu ljudskih prava u Europi, vrijeme je da svi ponaosob počnemo to i poštivati”

razmjenamladihljudskaprava (4)Sudionici razmjene su isto tako u subotu 16.04.2016. na Đakovačkom korzu kroz uličnu akciju, razgovor s građanima te podjelu letaka informirali građane o razmjeni mladih, o ljudskim pravima, dokumentima koji garantiraju zaštitu ljudskih prava te sa samim projektom “Ljudska prava – temelji Europe” kao i sa radom udruge C:E:T platforma.

C:E:T platforma je udruga osnovana u Đakovu prije 3 godine te je do sada organizirala cijeli niz projekata koji su financirani sredstvima Europske unije u sklopu Erasmus+ programa. Početkom svibnja C:E:T platforma najavljuje otvaranje ureda za mlade u Đakovu kako bi mogli organizirati više lokalnih aktivnosti za mlade te se nadamo da će i ostale institucije prepoznati rad Udruge te nam pomoći u realizaciji lokalnih projekata za mlade.

Svi koji se žele informirati o radu Udruge, imaju ideje te žele pokrenuti nešto u našem Gradu, mogu nam se javiti na email coratia@cetplatform.org ili putem naše facebook stranice CET platform Hrvatska.

 

          U Đakovu, 19.04.2016.

Predjsednik udruge C:E:T platforma

          Tomislav Bogdan

.