Reagiranje HSS-a OBŽ na članak iz Glasa Slavonije od 27.01.2018.

Objavljeno: 28. 01. 2018.


PODIJELI:
Reagiranje povodom izjave Kornelije Mlinarević, v.d. pročelnice Upravnog odjela ze Europske projekte Grada Osijeka, u tekstu:
PROZIVKA ZBOG INTEGRIRANIH TERITORIJALNIH ULAGANJA – Hoće li Osijek ostati bez 39 mil. eura nepovratnih sredstava iz Unije?, objavljenom u „Glasu Slavonije“ od 27.siječnja 2018.godine.
“Zašto sredstva iz ITU programa za Grad Osijek idu za HEP koji ima novca, a ne za poduzetnike koji su generator zapošljavanja i jamac opstanka ljudi na ovim prostorima?”

Ovom prilikom želimo se osvrnuti na tekst u subotnjem izdanju „Glasa Slavonije“ od 27.1.2018. u kojemu se HSS Osječko-baranjske Županije proziva za loše namjere i neinformiranost u svezi informacije o povlačenju sredstava iz ITU mehanizma EU.

Zahvaljujući izjavi iz Grada Osijeka jasno je da HSS, ne samo da je u pravu kad upozorava, nego je iz njihova odgovora dodatno ukazano i na neke druge, upitne okolnosti.

Iz izjave gospođe Kornelije Mlinarević, v.d. pročelnice Upravnog odjela ze Europske projekte Grada Osijeka, jasno stoji kako za projekte poduzetnika s područja Grada Osijeka neće biti trenutno niti kune, a razlog tomu je u činjenici lošeg programiranja. Iz primjera drugih manjih gradova vidljivo je da su upravo poduzetnici najveći prioritet, dok u slučaju Osijeka NISU.

Za razliku od manjih gradova iz naše okolice koji su imali kvalitetniju i bolju viziju kako rasporediti sredstva i tako potaknuti gospodarski rast, novac namijenjen projektima u Osijeku trebao bi se trošiti na investicije HEP toplovoda koji kao državna firma ne samo da posluje dobro, već i generira veliku dobit od naplate usluga građanima, a koja ostaje u Zagrebu.

Postavlja se jasno pitanje zašto taj novac nije usmjeren za razvoj poduzetničke infrtastrukture i poduzetništva, što je i cilj ITU mehanizma, umjesto za investicije koje bi trebao snositi HEP iz svoje dobiti?

Nadalje, gospođa Mlinarević u nekoliko navrata navodi kako “ni drugi nisu” krenuli koristiti bespovratna sredstva. To ni u kom slučaju ne smanjuje odgovornost Grada s obzirom da je za natječaj grad Osijek trebao pripremiti  svu potrebnu dokumentaciju.

 

Napad na HSS da je „neinformiran“, slab je pokušaj skrivanja istine i vlastitih propusta, uprkos činjenici da je gradonačelnik Osijeka I.Vrkić još 30. svibnja 2016. godine u „Glasu Slavonije“ izjavio kako dokumentacija mora biti spremna još u srpnju 2016. godine!

Dokaz tomu je slijedeća poveznica:

http://www.glas-slavonije.hr/303060/1/Gradovi-postaju-novi-nositelji-strategije-regionalnog-razvoja

Zanimljivo je i kako se nigdje u tekstu ne spominje kako su natječaji za ITU nekoliko puta bili prolongirani na koordinacijskim sastancima za ITU Osijek te se otvoreno postavlja pitanje tko je kriv za nespremnost da se ranije započne s natječajima ako znamo da smo za sve znali još u svibnju 2016. godine?!

Tko je kriv za toliko kašnjenje? Za ogromne gubitke i neiskorištene mogućnosti? Najlakše je reći da je netko neinformiran i ima loše namjere  dok je, s druge strane transparetnost i učinkovitost Grada Osijeka na vrlo niskoj razini. Ponajviše jer se želi prikazati da je sve u redu, a nije. I pri tome se računa da je u pitanju tema nedovoljno atraktivna za raspravu u javnosti, te da nitko neće primijetiti što se događa. To je, u konačnici i pokušaj manipulacije s građanima.

Naglašavamo: mi u HSS-u nismo zadovoljni time što se neopravdano kasni, a posebice ne činjenicom što se novac koji drugi troše za razvoj poduzetništva, u ovom slučaju troši na državne tvrtke koje naplaćuju usluge građanima i iz tih sredstava imaju obvezu podizati razinu usluge.

Sve to je dokaz da Grad Osijek ne „drži sve konce u rukama“ jer najvaljuje raspisivanje natječaja određenih područja koje je obećao raspisati još prošle godine.

Zanimljivo je da ni „Glas Slavonije“ nije u cijelosti prenio tekst našeg priopćenja već je dio izdvojio iz konteksta u kojem HSS jasno i nedvosmisleno poziva na zabrinutost zbog loše politike prema zapošljavanju, poduzetništvu i gospodarskom rastu i razvoju što se u tekstu „Glasa Slavonije“ nigdje ne vidi, niti se može zaključiti iz teksta.

Kako ne bismo prepričavali što su drugi već učinili, u prilogu su poveznice:

http://www.vpz.hr/2016/10/12/sedam-hrvatskih-itu-gradova-dobilo-sluzbenu-odluku-razvijat-ce-urbana-podrucja-pomocu-345-milijuna-eura-iz-eu-fondova/

Grad Pula, potpisan sporazum za ITU

http://www.pula.hr/en/news/detail/15859/potpisan-sporazum-za-provodjenje-itu-mehanizma/

Predsjednik ŽO HSS-a

Osječko-baranjske županije

Zvonko Pongrac