Ribić: Porezna reforma ide na ruku bogatim ljudima – Crkvenac: Plaća u Hrvatskoj 2014./2015. godine je bila 27% niža od prosječne plaće 1979. godine

Objavljeno: 25. 10. 2017.


PODIJELI:
Unatoč padu javnog duga i rastu BDP-a mladi se i dalje iseljavaju, na tu temu u Otvorenom HRT-a gostovali su predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago i bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Evo što su između ostalog rekli:

Vilim Ribić: “Od 2008.godine Hrvatska je izgubila 3,2 posto stanovništva, a vjerojatno i više. Mi smo vazalna zemlja koja sluša naputke iz Bruxellesa i ne vodimo autentičnu ekonomsku politiku, a za to je, najodgovornija Milanovićeva vlada koja je smanjivala plaće i kresala troškove. Porezna reforma trenutne Vlade ide na ruku bogatim ljudima i menadžerima s visokom plaćom.”

Darinko Bago: “35 000 ljudi više radi danas nego prije godinu dana. Izvoz je porastao oko 15 posto. Sve je veća robotizacija u proizvodnji, tako da je važno zapošljavati u drugim sektorima – poput IT-a. Taj sektor je jako podržan od američkih fondova, no problem je što Hrvatska nema s Amerikom sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zato Hrvati odlaze u druge zemlje i tamo otvaraju tvrtke.”

Mato Crkvenac: “Hrvatska nije dovoljno organizirana država, te u njoj vlada kriza upravljanja. Prosječna plaća u Hrvatskoj 2014./2015. godinu je bila 27 posto niža nego prosječna plaća 1979. godine, mjereno međunarodno priznatom metodom analize vremenskih serija.”