ŠIROKO POLJE – SELO SA DVA VAŠARA

Objavljeno: 25. 03. 2015.


PODIJELI:

vašari

Polovinom ožujka, ili točnije na Grgurevo 12. 3. širokopoljačka mladež obukla bi najljepše rubine, dok bi glavari kuća potjerali štogod za prodaju i tako zajedno, ali svatko sa svojim mislima stigli bi na širokopoljački vašar. Djevojke su znale satima provesti u pripremi za poć´ na vašar, jer na vašarima osim što se trgovalo, družilo se i zaljubljivalo. Tih 30-ih godina 19. stoljeća profit u glavama seljaka nije bio misao vodilja u trgovanju. Trgovalo se da bi se preživjelo aktualnu godinu, ni pedalj više – ni pedalj manje.

A taj vašar na Grgurevo bio je gotovo u centru sela, naravno gledajući s današnje točke promatranja, jer tada je to ipak bio rub sela gotovo nenaseljen. Lokacija proljetnog vašara na Grgurevo bila je: današnje malonogometno igralište "Bara", Vijenac patera Z. Lajoša, čak je ulazio na posjed Franca Weiganda i današnji posjed obitelji Milić. I nije to bio mali vašar u tadašnjim okvirima, dolazili su trgovati u Široko Polje seljaci iz: Vuke, Punitovaca, Koritne, Josipovca, Jurjevca, Beketinaca, Tomašanaca, ali i iz udaljenijih mjesta.

MIOLJSKI VAŠAR I OSNIVANJE NOGOMETNOG KLUBA

Prevarili ste se ako mislite da je to sve o širokopoljačkim vašarima.

Na lokaciji gdje je bivša zgrada PIK-a, pa uz cestu 200-njak metara prema Đakovu održavao se drugi širokopoljački vašar 29. rujna, na blagdan sv. Mihovila – odnosno narodski Mioljski vašar. Kao što vidite oba vašara su bila vezana uz nekog sveca, ne bez razloga. Naime kao što je već rečeno nisu to bili samo vašari, već je narod gledao da to bude što svečanije i sa što više gostiju. Zbog toga se uvijek gledalo da se kalendarski nađe svetac "koji bi pokrio" (učinio značajnijim) sam datum održavanja bilo kakve manifestacije.

Zbog čega je još zanimljiv Mioljski vašar?

OLYMPUS DIGITAL CAMERANe bi vjerovali, ali dugo se taj vašar ispreplitao s širokopoljačkim nogometom. Osnivanjem nogometnog kluba na istoj površini održavale su se utakmice i Mioljski vašar. Kako je Široko Polje određivalo svoje prioritete najbolje svjedoči jedna crtica iz tih ranih godina 19. stoljeća. Nogometne utakmice nisu se smjele igrati dok je trava velika, prvo se sijeno moralo pokupiti, tek nakon toga bi se smjela trava gaziti.

Gotovo zaboravih napisati, Široko Polje je imalo koristi od vašara, jer ubirala se "maltarina" (ulaznica za vašar), dok su vašari bili pod upravom seoskih starješina odnosno poslije mjesnih odbora.