ŠIROKOPOLJAČKI PROIZVOĐAČI PŠENICE BILI SU U PRAVU, PREDSJEDNIK HPK TAKOĐER SUMNJA U STRUČNOST OSOBLJA I TOČNOST INSTRUMENATA

Objavljeno: 01. 08. 2015.


PODIJELI:

brlošić

Predsjednik HPK Matija Brlošić na tragu je razmišljanja širokopoljačkih poljoprivrednih proizvođača.

Naime, kao što je i šest poljoprivrednih proizvođača iz Širokog Polja nedavno za širokopoljački Portal izrazilo sumnje u stručnost osoblja i ispravnost instrumenata za mjerenje, nešto slično je izrekao za STV i predsjednik HPK.

"Odstupanja su doista do i pola kune, što držim da je nedopustivo. Oni koji primjenjuju Kodeks (Zakon je jasno rekao da ako se cijena robe, u ovom slučaju pšenice) na osnovu određenih parametara koji se mjere, a ti parametri određuju konačnu cijenu, instrumenti koji mjere moraju imati certifikat, odnosno moraju biti pregledani. Osoblje koje to radi mora imati određenu izobrazbu i na osnovu toga tek se onda može primjeniti Kodeks – rekao je za STV Matija Brlošić.

Držim da ipak tko je primjenjivao Kodeks i mjerio s instrumentima u koje mi s opravdanjem sumnjamo da nisu točno mjerili, gledajte 1 % proteina vam može odrediti hoće li pšenica biti 1,30 ili 1,15 kn/kg.

Ove godine je trebalo po starom modelu otkupiti pšenicu, i na godinu zakonski odraditi određene uvjete" – rekao je između ostalog predsjednik HPK Matija Brlošić za STV.

Osim toga Brlošić najavljuje kako će HPK tražiti da se napravi analiza svih sorti pšenice kao bi proizvođači znali koje pšenice zadovoljavaju određene klase, kako bi na temelju toga znali što će sijati od sljedeće sezone.