Škola

PODIJELI:

Godine 1857. osnovana je prva Pučka škola u Širokom Polju, sa tada službenim nastavnim jezikom “Ilirskim”.

 

U početku se nastava održavala u štaglju obitelji Blažeković, dok se nije sagradila škola, odmah do crkve. Prvi namjesni učitelj u Širokom Polju je bio Đuro Delač, poslije njega dolazi učitelj Rok Tunuković rodom iz Vrpolja koji je bio tri godine.

1864. je sagrađena školska zgrada na današnjem prostoru, ona je srušena da bi se napravila sadašnja škola. Adam Filipović iz Kopanice dolazi na mjesto učitelja Tunukovića, a nakon osam godina njega mijenja Stipo Trepšić iz Prnjavora. 1875. godine škola u selu postaje Opća javna četverorazredna obospolna pučka škola, sa nastavnim jezikom hrvatskim. Nakon toga za učitelja dolazi Matija Krasnik rodom iz Martinaca. Stjepan Dvoržak dolazi za učitelja 1906. gdje je bio sve do mirovine, 1923. dolazi učiteljica Marija Topalović iz Gudovca. Marija Mandić je imenovana stalnom učiteljicom u Širokom Polju 1927. godine. Kada je učitelj Dvoržak 1940.

umirovljen kao drugi učitelj uz Mariju Mandić je radio Antun Udovčić. 1944. Marija Mandić traži premještaj u Osijek, dok na njezino mjesto stiže Marinka Toljanić iz Vuke.
Školske godine 1959/60 škola u Širokom Polju je pripojena kao područno odjeljenje OŠ Semeljci, ali već 1961. je pripojena Đakovu, odnosno OŠ Ivan Goran Kovačić. Uz staru školu sagrađena je 1976. još jedna nova učionica te sanitarni čvor.

Od 1997. škola djeluje kao područna u sastavu OŠ Josip Antun Ćolnić što je i danas tako.

Godine 2007. ostvaren je san generacija učenika i žitelja Širokog Polja, 16. studenog 2007. godine otvorena je novosagrađena osmogodišnja škola, datum koji će u Širokom Polju zauvijek biti posebno istaknut.