Slavonija Zagrebu – 3. Štitarska noć u Zagrebu

Objavljeno: 11. 01. 2018.


PODIJELI:

Tradicijska manifestacija  „Štitarska noć“ održat će se u subotu 27. siječnja 2018., u restoranu Gastro Globus u Zagrebu

Zagreb, 11. siječnja 2018. – Na inicijativu gospođe Marije Ćenan, rođene u Štitaru, slavonskom selu na lijevoj obali Save udaljenom 250 km od Zagreba prema istoku , udruga Etnota po treći puta organizira „Štitarsku noć“ u Zagrebu. Manifestacija će se održati 27. siječnja 2018. godine u restoranu Gastro Globus, Avenija Dubrovnik 15, u 20 sati. Tom prigodom će se okupiti Štitarci sa svih strana iz svih djelova Hrvatske i okolnih zemalja gdje su ih ponijele povremeno  teške ekonomske prilike i životne sudbine. Prilika je to za prisjećanje zajedničkih događaja iz prošlosti, oživljavanje uspomena, razmjenu životnih priča koje su ih pratile u proteklim godinama. U predvorju restorana organiziraju se izložbe autohtonih prehrambenih proizvoda, nezaobilaznog „kulina“, „kulinove seke“, štitarske šljivovice,  zatim rukotvorina koje mogu i znaju napraviti samo vrijedne ruke vremešnih baka iz Štitara koje žele svoje kreativne vještine prenijeti na mlade naraštaje zaokupljene suvremenim načinom života zbog čega polako gube veze s korjenima.

„..Štitarci imaju jaku želju za povremenim okupljanjem  obzirom da ih je život raznio po cijelom svijetu. Prema nekim spoznajama samo u Zagrebu živi 300-tinjak obitelji koje svoje korjene vuku iz Štitara. Mi im želimo pružiti mogućnost  ponovnog  susreta, zagrljaja, razgovora uz čašicu šljivoivce ili vina o svemu što im je na srcu i u duši. Uživamo kad se zaigra Šokačko kolo i zapjevaju pjesme punim grlom kao nekada u mladosti na sokacima našeg voljenog Štitara.“, rekla nam je gospođa Marija Ćenan inicijator i organizator treće poredu Štitarske noći u Zagrebu.

U zabavnom dijelu programa nastupit će „Štitarske snaše“ obučene u izvorne narodne nošnje kakve su nosile njihove bake i izvoditi će stare izvorne napjeve iz Štitara. Nastupit će i KUD Josip Kozarac iz Štitara s plesovima i pjesmama karakterističnim za Štitar. U nastavku večeri pa sve do ranih jutarnjih sati Štitarce i njihove goste zabavljat će Najbolji hrvatski tambraši koji su krajem prošle godine obilježili  30. godina svojeg profesionalnog glazbenog djelovanja a i sami su rođeni u Štitaru.

„Vrlo dobro razumijem potrebu Štitaraca za dolaskom na Štitarsku noć. Rođen sam u Štitaru i sticajem okolnosti sam otišao na školovanje u Zagreb u kojem evo i danas živim. Cijeli život me progonio osjećaj nostalgije i želja za povratkom u rodni kraj koji se u međuvemenu jako promijenio. Ljudi su se rasuli po svijetu, prijatelji iz djetinjstva su kao i ja svugdje samo ne u Štitaru. Štitarska noć nam daje mogućnost oživljavanja slika i zvukova iz mladih dana što nam svima donosi ugodu u duši“ pomalo sjetno govori nam Stanko Šarić vokalni solist Najboljih hrvatskih tamburaša.

Udruga“Etnota“ još jednom nam priređuje zanimljiv društveni događaj inspiriran željom za unošenjem optimizma u pomalo turobnu svakodnevicu koja se nadvila nad nekad prpošnu i raspjevanu Slavoniju. Tijekom večeri će se moći uživati u zanimljivom glazbeno scenskom programu praćenom bogatom ponudom autohtonih jela i pića uz nezaobilazne ciku i pjesmu razdraganih mladića i djevojaka koji s velikom željom upijaju slike i zvukove svojih predaka trudeći ih se sačuvati za buduća vremena.

Ulaznice za Štitarsku noć po cijeni od 250 kn po osobi uz neograničenu konzumaciju jela i pića mogu se nabaviti na tel. 091-9501-705 a više informacija o prethodnim manifestacijama na: https://web.facebook.com/search/top/?q=%C5%A0titarska%20no%C4%87

https://web.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fweb.facebook.com%2Fsokackiport%2Fvideos%2F978758102194669%2F&display=popup&ref=plugin&src=video