SOLDO: POTPORE GRADA ĐAKOVA POSLODAVCIMA ZA NOVA RADNA MJESTA VRIJEDE I ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE!

Objavljeno: 17. 03. 2016.


PODIJELI:

ZAPOŠLJ

Nakon objave da će Grad Đakovo sufinancirati svako novo zapošljavanje izravnim potporama za poslodavce u vrijednosti od 1.500 do čak 10.000 kuna, ovisno o trajanju nezaposlenosti, u gradsku upravu neprestano pristižu upiti o realizaciji potpora.

Jedno je od najčešćih pitanja odnose li se potpore na samozapošljavanje, na što predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo odgovara potvrdno!

– Svjesni smo da mnogi pokušavaju pronaći egzistenciju pokretanjem vlastitog posla, unatoč riziku koji je u ovim kriznim vremenima još veći nego inače, pa smo zato omogućili potpore i onima koji se odluče na samozapošljavanje. Uvjeti su isti; poduzetnik koji uzima subvenciju ne smije biti dužan Gradu i gradskim tvrtkama, a radni odnos mora trajati najmanje godinu dana, kaže Soldo. Naglašava, međutim, kako će Grad Đakovo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provoditi stroge kontrole te onemogućiti zlouporabu svojih mjera sufinanciranja, uz napomenu da će se svaki takav pokušaj strogo sankcionirati.

Grad u borbi za svako radno mjesto

Podsjetimo, Grad će poslodavcu za zapošljavanje osobe koja je na “birou” do godinu dana isplatiti 1.500 kuna, za zapošljavanje osobe koja je nezaposlena od 12 do 24 mjeseca 2.500 kuna, od 24 do 36 mjeseci 4.000 kuna, od 36 do 48 mjeseci potpora je 6.000 kuna, od 48 do 60 mjeseci 8.000 kuna, a za zapošljavanje osobe koja je nezaposlena više od 60 mjeseci iznos je 10.000 kuna.

– Želimo biti aktivan partner poduzetnicima i građanima u borbi za svako radno mjesto. Nakon analize, zaključeno je da posao najteže nalaze oni s najdužim “stažom” na birou i stoga su potpore za njih najveće, kako bismo im pomogli da budu konkurentni na tržištu rada, poručuje Soldo. Potvrdu da ova poticajna mjera dolazi u pravi trenutak predsjednik Vijeća pronalazi u podatku HZZ-a kako je u veljači nezaposlenost u gradu blago porasla, premda je, ukupno gledano, Đakovo grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji u protekloj godini.

Zahtjevi za potpore pri samozapošljavanju i zapošljavanju poduzetnicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnicima, braniteljskim zadrugama te udrugama, podnose se u gradskoj upravi od 4. travnja te se zahtjevi odobravaju u roku 24 sata ukoliko je dokumentacija kompletna.

 

.