SPOMENIK PODIŽU ZA ŽIVOTA SAMI SEBI, JER IM POSLIJE NITKO NE BI

Objavljeno: 12. 08. 2014.


PODIJELI:

P1010418

Kao i na svim grobljima tako i širokopoljačko groblje obiluje različitim natpisima na spomenicima, od običnih koje pročitamo i zaboravimo, do onih kod kojih obavezno zastanemo i još jednom pročitamo, ako ništa drugo zbog originalnosti autora teksta.

Upravo takav je odnedavno spomenik koji je podigao sebi i supruzi Ljuban Tokić. Mnogi Širokopoljčani Ljubana takvog i znaju, u mnogočemu originalnog, po idejama jedinstvenog, u gotovo svemu osebujnog. Za tog  86-godišnjeg nevjerojatno vitalnog starca (nadam se za ovo starca, da se neće naljutiti) vrijeme ni danas ne stoji, štoviše kako kaže traži nove izazove u đakovačkom Domu za starije osobe.

Dok smo razgovarali kaže da on i nije baš zadovoljan sa spomenikom, trebao je biti "bolji". "Znaš, ja sam planirao gore da onako u polukrugu budu moje četiri žene, a ja ispod među njima kao u cvijeću. Kada sam to predložio moja sadašnja baka nije mi dala da tako ide, tako da su ostala samo ova dva reda moje pjesmice" – u svom poznatom stilu obrazložio je dida Ljuban natpis na spomeniku. Za njega se bez sustezanja može  reći, živio je život i u mladosti i starosti.