Sportski judo spektakl u Vinkovcima

Objavljeno: 15. 02. 2018.


PODIJELI:
Vinkovci, 15. veljače 2018. – Sportskim uzvikom Rei svečano je otvorena velika završnica Državnog prvenstva osnovnih škola u judu koja se u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza te Školskog sportskog saveza Vukovarsko-srijemske županije održala danas u Vinkovcima. 


U borbi za prestižni naslov državnog školskog prvaka sudjelovali su finalisti iz 18 najuspješnijih škola iz deset hrvatskih županija, a nakon višesatnih napetnih borbi na tatamiju, u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivan Domac, poznati su nositelji najsjajnijih odličja u ženskoj i muškoj kategoriji.  

Zlato je u ženskoj kategoriji osvojila OŠ Bogumila Tonija iz Samobora dok je u muškoj najbolja bila OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog. Srebro će kući ponijeti djevojčice OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba te dječaci OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Broncu su zasluženo osvojile djevojčice OŠ Ravne njive iz Splita te dječaci OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese.

Završnica u judu prvo je u nizu državnih prvenstava koja će se održati ove godine u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Dobrodošlicu i ugodan boravak u Vinkovcima te dobar plasman na današnjem natjecanju, brojnim mladim sportašicama i sportašima poželjeli su Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Kruno Šarić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju, Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca te Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza koji od 2013. godine, zajedno s Hrvatskim školskim sportskim savezom, uspješno radi na popularizaciji sporta koji ima višestruke benefite u razvoju mladih ljudi.

 

Judo pruža jednu bazu te motorički i funkcionalno razvija djecu u svim dimenzijama. Cilj nije samo napraviti vrhunske sportaše nego utjecati na razvoj pojedinca kao što uspješnijeg člana zajednice“,izjavila je Sanda Čorak te dodaje: “Željeli smo uključiti judo u hrvatske škole kao način zdrave tjelovježbe ali i kao način koji djeci u školi pomaže da budu sretnija. Judo pomaže u boljoj koncentraciji i olakšava odnose među vršnjacima, uči djecu izbjegavati konflikte i time pozitivno utječe na vršnjačko nasilje u školama, a istraživanje koje smo provodili među učenicima i među roditeljima pokazalo je da djeluje i na poboljšanje ocjena u školi te podiže samopouzdanje učenika.“ 

Slavlje sporta u Vinkovcima uveličala je i Marija Jurić, učenica glazbene škole Josipa Runjanina koja je otpjevala državnu himnu, a atmosferu su podigli i nastupi plesne grupe Piramide te djevojaka iz plesne udruge Vinkovačke mažoretkinje.“ Svečanim proglašenjem pobjednika te dodjelom pehara i odličja završeno je dvodnevno sportsko druženje u Vinkovcima koje će se pamtiti po odličnoj organizaciji i uzbudljivoj atmosferi u dvorani.

Zadovoljstvo nakon završenog Državnog prvenstva najviše je vidljivo na licima ove brojne djece. Radost i osmijeh nakon dobrih borbi, tuga i suze kad se izgubi ali sve je to sport. Sve ostalo je bilo na vrhunskom nivou, domaćini i organizatori su napravili sve kako bi se djeca osjećala ugodno i s ponosom mogu reći da ovo je zaista bilo prekrasno Državno prvenstvo“, –izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

U završnici Državnog prvenstva u judu sudjelovali su djevojčice i dječaci iz III. OŠ Čakovec, OŠ Fran Krsto Frankopan iz Krka, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog, I. OŠ Dugave i OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese, OŠ Josipa Kozarca i OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca, OŠ Šimuna Kožićića Benje iz Zadra, OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Vijenac iz Osijeka, OŠ Mokošica i OŠ Lapad iz Dubrovnika te OŠ Ravne njive iz Splita.

Upoznajte školski sport!

Zavolite školski sport!