Studenti Medicinskog fakulteta iz Osijeka optužuju ministra da Slavonce tjera van kako bi uhljebio svoje

Objavljeno: 04. 04. 2018.


PODIJELI:
Voditelji inicijative „Studentske diplome jednako vrijede” koju čine sadašnji i budući magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike s Medicinskog fakulteta u Osijeku danas (srijeda) će organizirati prosvjed u Osijeku.

Na prosvjedu će iznijeti alarmantne podatke koji pokazuju zašto je ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovoran za osiguravanje monopola na studentske diplome Farmaceutskog fakultetau Zagrebu na kojem radi te diskriminaciju studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku, uslijed čega stotine budućih i sadašnjih magistara Medicinskog fakulteta nemaju priznatu diplomu magistra medicinsko laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj jer ona nije upisana u Zakon o djelatnostima u zdravstvu.

Radna skupina za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a, koju predvodi studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku Petra Medač, obraćala se Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika, potpisali su i peticiju, ali bez rezultata. Zbog toga im je javni prosvjed posljednja prilika da senzibiliziraju nadležne i širu javnost o problemu nepriznavanja diploma magistara MLD-a, ali i o sukobu interesa za koji optužuju ministra Kujundžića – piše između ostalog osijek031.

STRANCI  MOGU U HRVATSKOJ, A HRVATI NE
“Apsurdno je da Republika Hrvatska jedina u Europskoj uniji ne priznaje diplome MLD-a. Istovremeno, Republika Hrvatska priznaje diplome MLD-a, ali samo ako su stečene u bilo kojoj zemlji Europske unije osim u Hrvatskoj. Dakle, svi stranci iz Europske unije s diplomom MLD-a mogu raditi u Hrvatskoj dok hrvatski akademski građani, s istom diplomom koje školuje država na Medicinskom fakultetu novcem hrvatskih poreznih obveznika, ne mogu raditi u svojoj zemlji. Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike, kao i mnogi mladi ljudi, žele ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj i zbog toga ne žele šutjeti na sustavnu diskriminaciju, neravnopravnost radnog zakonodavstva, sukob interesa ministra Kujundžića, kršenje Ustavom zajamčenih prava te kršenje direktiva i propisa Europske unije“, kaže Medač za Index.