TALIJAN NIZZOLO BOLJI OD CAVENDISHA U SPRINTERSKOJ ZAVRŠNICI

Objavljeno: 20. 04. 2016.


PODIJELI:

utrka1

ZAVRŠENA PRVA ETAPA TOUR OF CROATIA

VARAŽDIN, 19. travnja 2016 – Giacomo Nizzollo, talijanski biciklist UCI World Teama Trek-Segafredo, pobjednik je prve etape drugog izdanja Tour of Croatia, biciklističke utrke kroz Hrvatsku koja je danas počela jutarnjim startom u Osijeku te nakon 235 kilometara ravničarske vožnje završila u Varaždinu. U masovnoj je završnici talijanski sprinter završio je ispred Britanca Marka Cavendisha. Treće je mjesto pripalo Timothyju Dupontu iz Veranda’s Willems Cycling. Od hrvatskih biciklista najviše je mjesto očekivano izborio Josip Rumac, vrlo dobar sprinter iz azerbajdžanske momčadi Synergy Baku Cycling Project na 13. mjestu. Lanjski pobjednik Toura, Poljak Maciej Paterski iz CCC Sprandi Polkowice, završio je utrku na 16. mjestu.

Nakon 10 kilometara zatvorene vožnje, pri čemu su biciklisti prolazili pored osječke Tvrđe, odnosno kroz Europsku aveniju, oko 10 sati i 20 minuta utrka je službeno startala u Osijeku. Ubrzo su se u bijeg dala četvorica biciklista, Guy Sagiv i Guillaume Boivin iz Cycling Academy Team, Matej Drinovec iz Adria Mobila i Aleksej Kurbatov iz Gazprom-Rusvela te počeli graditi prednost koja se otprilike dva sata po startu popela na gotovo 11 minuta. Izraelski prvak u cestovnom biciklizmu, 21-godišnji Guy Sagiv, osvojio je prvi prolazni cilj, izmjeren na 108. kilometru kod Donjeg Miholjca. Za vrijeme održavanja prve etape Osijek – Varaždin, u Donjem Miholjcu je organiziran poseban doček prilikom prolaska biciklista. Sportski i tehnički direktor utrke Vladimir Miholjević se čak i nakratko zaustavio kako bi primio posebnu statuu koju su mu gradska uprava i Josip Šelej uručili u znak zahvale što je 1994. godine vozio tadašnju utrku kroz Hrvatsku.

Bila je ovo idealna uvodna etapa, koja je pružila priliku da se upoznaju biseri kontinentalnog turizma Hrvatske. Započela je u Osijeku iz kojeg se preko Koprivnice i Ludbrega vozilo do Varaždina, a gledatelji su prijenosu putem snimaka iz zraka mogli vidjeti Đakovo i druga mjesta uz rutu. Cilj na glavnom gradskom trgu u Varaždinu pružio je scenografiju kakvu se samo može poželjeti.

Posebnu pažnju Varaždinaca privukao je Radoslav Rogina, vođa momčadi Adria Mobil koji je netom nakon utrke izjavio:

„Etapa je bila po očekivanjima, osim hladnog vremena. Utrka ostaje otvorena. Uz etapu je bilo lijepo vidjeti puno ljudi i organizacija je odlična.“

Na prvome prolaznom cilju peloton je zaostajao za vodećom četvorkom osam minuta. Prednost se topila vrlo lagano kako se etapa bližila kraju. Na 50 kilometara do cilja iznosila je tri minute. Kod Ludbrega, na otprilike 35 kilometara do cilja, Guillaume Boivin iz Cycling Academy Teama odvojio se od preostale vodeće trojke. Petnaestak kilometara do kraja uživao je Kanađanin dvominutnu prednost te kao vodeći ušao u Varaždin. Peloton ga je uhvatio tek na malo više od dva kilometra prije cilja, što znači da su vozači Cycling Academy Teama vodili u više od 200 kilometara etape.

U samoj završnici utrke, vožene u dva kruga kroz staru varaždinsku gradsku jezgru, izostala je očekivana dominacija Marka Cavendisha i njegove podrške iz Team Dimension Data. Prva etapa bila je nažalost nesretna za talijanskog biciklista, člana CCC Sprandi Polkowice, Simonea Ponzija, koji je teško pao na nekih 50-ak kilometara od cilja i za njega je utrka završena.

Sutra je na rasporedu druga etapa, najduža (240 km) na ovogodišnjem izdanju te je značajno zahtjevnija, s više od dva kilometra ukupnog penjanja, ponajprije u njezinoj početnoj fazi. Početak joj je u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a kraj u Splitu.

Utrku izravno prenosi HRT i Eurosport, a svaku večer emitiraju i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour prenose i uživo.

Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Ne čudi tako ni velika podrška koju je Tour of Croatia dobio od institucionalnih partnera i sponzora, i to sve samo u dvije godine koliko se ova utrka održava u Hrvatskoj. Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od sponzora se ističu HEP pa zatim Porsche Inter Auto, Vipnet, Jana, Jamnica Pro Sport, Croz, Uniline, Sony, Vina Puhelek Purek te HRT i Sportske novosti kao medijski partneri.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke.

.