TKO JE SUPERHIK KOJI BI KAŽNJAVAO DJECU I RODITELJE KOJI NEMAJU ZA NOVE UDŽBENIKE?

Objavljeno: 07. 09. 2014.


PODIJELI:

skolske_knjige_cro

Ovih dana pojavila su se u medijima, pred sam početak nastave, zastrašivanja roditelja i nastavnika o tome da će škole, nastavnici, djeca i roditelji biti kažnjeni viskokim novčanim kaznama ukoliko ne koriste nove udžbenike bivšeg ministra Jovanovića.

Na portalu zdravstveniodgoj.com objavljen je komentar o aktualnoj situaciji sa školskim udžbenicima.

Samo nekoliko dana pred početak nove školske godine produbljuje se kaos u vezi novih udžbenika koje su roditelji bili prisiljeni kupiti zbog odluke MZOS-a dok je njime vladao bivši ministar Jovanović te objave kataloga udžbenika za novu školsku godinu 1. lipnja. Budući da je Hrvatska jedinstvena zemlja u Europi u kojoj  neke županije osiguravaju djeci besplatne udžbenike, a neke ne, pa čak postoje razlike i unutar iste županije u pogledu sufinanciranja udžbenika, mnogi su se roditelji uhvatili za glavu zbog obveze kupovine novih udžbenika umjesto da koriste polovne. Oni koji su kupili nove udžbenike vrlo brzo su uvidjeli da su prevareni od strane ministarstva i nakladnika. Kako prenosi portal Nastavnici.org, urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas, majka dvoje školaraca koji pohađaju 7. i 8. razred, rekla je gostujući ovih dana u emisiji Hrvatska uživo: „Ja sam kao i mnogi roditelji nasjela na priču da su ove godine novi udžbenici. Više puta je to isticano u javnosti i nigdje to nije opovrgnuto nego stoji odluka da su udžbenici novi. Otišla sam kupiti nove udžbenike i ostala zatečena. Knjige su vrlo slične, gotovo iste, uz minimalne razlike”.

Kako su neki roditelji u takvoj situaciji odbili kupiti nove udžbenike ili jednostavno nisu imali novca za tako nešto, pojavile su se ovih dana u medijima informacije o tome da će škole koje u nastavi ne budu koristile nove udžbenike biti kažnjene novčanim kaznama u iznosu od od 10.000 do 20.000 kuna, a nastavnici kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. Djeca, odnosno roditelji djece koja koriste neodobreni udžbenik mogu biti kažnjeni s 2.000 kuna. Međutim, ispada da su novčane kazne za roditelje i djecu ipak dezinformacije koje ovih dana vjerojatno šire nakladnici. Jer kako govori bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, u Zakonu o udžbenicima piše kako je udžbenik samo jedan od izvora znanja i udžbenici za dijete nisu obvezni u nastavi. Prema tome ni jedno dijete, odnosno roditelj ne može ni na koji način biti kažnjeno ukoliko dijete nema udžbenik. Novi udžbenici obvezni su samo za nastavnike. Bilo kakva represija prema roditeljima i djeci koji ne žele ili ne mogu kupiti nove udžbenike je protuzakonita. /Opširnije na: zdravstveniodgoj.com