U GRADSKOM PRORAČUNU NEMA NOVCA ZA SUBVENCIJU UDŽBENIKA

Objavljeno: 03. 06. 2014.


PODIJELI:

or

ROBERT SMJEŠKA – VODITELJ OSNOVNE ŠKOLE U ŠIROKOM POLJU O NOVIM UDŽBENICIMA

Starije generacije učenika sigurno se sjećaju da su udžbenike nasljeđivali od svojih starijih braće i sestara, bez potrebe za izmjenama i dopunama. Sa sjetom se sjećaju tih vremena današnji roditelji učenika koji će morati naručiti komplet novih udžbenika za slijedeću školsku godinu, što će opteretiti njihov kućni proračun u rasponu od 800 pa do 2000 kn.

Često čujem da su „i oni dobro ispali sa starim udžbenicima“, pa čemu novi? Nije se ta matematika valjda promijenila?

Sigurno da nije, a nisu ni drugi predmeti. Promijenilo se vrijeme i pristup obradi naslova u udžbenicima, pa i oni trebaju obnovu.

Nije mi cilj braniti odluku ministarstva da udžbenici iz svih predmeta u osnovnoj i srednjoj školi nakon četiri godine idu u proceduru izbora, osvježenja i promjene, ali je odluka takva i moramo je poštovati.

Svjesni smo da današnja škola nije što je bila prije 30-40 godina. Dovoljno je usporediti razvoj tehnologije i znanosti. Mobilni aparati doslovno nakon mjesec dana postaju stari. Potrebno je zato s vremena na vrijeme osuvremeniti pristup temama u udžbenicima, ne sadržaj.

Ni djeca nisu što su bila. Toliko puno znaju, tako lako barataju tehnologijom da ih zanima sve više…to su možda neki argumenti koji idu u prilog novim udžbenicima.

Pojedini gradovi i općine, s bogatijim proračunima imaju mogućnost nabaviti udžbenike za dio ili sve školarce. Koliko je meni poznato, takva inicijativa u gradu nije pokrenuta, jer u proračunu jednostavno nema novca.

Za očekivati je da će se u škole u skoroj budućnosti uvoditi tableti, jer više ni laptop nije u modi, a sadržaji će sve više postajati interaktivni i vizualno sve zanimljiviji. Opet, na žalost, treba očekivati cijenu te vrste napretka.