U Slavoniju šalju azilante – zašto kod nas konačno ne premjeste Ministarstvo poljoprivrede?

Objavljeno: 27. 09. 2017.


PODIJELI:
Čini se kako je na pomolu rješenje “Slavonskog pitanja”. Kako piše Glas Slavonije tražitelji azila uskoro bi mogli biti premješteni iz prihvatilišta  Porin i Kutina, na novu lokaciju Spačva, blizu Vrbanje.

Predstavnici udruga civilnog društva angažiranih u pružanju podrške tražiteljima azila u prihvatilištima Porin i Kutina zabrinuti su informacijama o selidbi tražitelja iz Porina na moguću novu lokaciju – u Spačvi, na autocesti Zagreb – Lipovac, blizu Vrbanje. Najavljeno im je to, kažu, na koordinacijskim sastancima u prihvatilištu.

“Adaptacija se planira u više faza kako bi se omogućio neprekinuti rad Prihvatilišta, bar u dijelu objekta. S obzirom na sve navedeno, vjerojatno će dio tražitelja međunarodne zaštite tijekom radova trebati smjestiti na drugu lokaciju. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske radi na pronalasku dodatne lokacije za smještaj tražitelja međunarodne zaštite. Razmatraju se različite opcije s ciljem da se ne naruše uvjeti smještaja, ali konačna odluka još nije donesena”, kažu u MUP-u.

Načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević, kojoj pripada naselje Lipovac, izjavio je za Glas Slavonije kako je o planu preseljenja migranata na područje svoje općine doznao iz medija. “Baš nitko me do sada po tom pitanju nije kontaktirao niti sam o tome bilo s kim službeno razgovarao, iako smatram da bih kao načelnik među prvima trebao biti upoznat s takvim planom. Nakon pojave medijskih napisa, a iskreno se nadam da će sve ostati samo na razini špekulacija, kontaktirao sam županijsku vlast, ali ni oni nemaju nikakvih saznanja niti su dobili bilo kakvu službenu informaciju. Stoga mi je u ovom trenutku na tu temu nemoguće bilo što komentirati”, kazao je Belajević – piše između ostalog Glas Slavonije.