UDRUGA OPGH ŽIVOT: “ZEMLJA STOČARIMA”, VELIKA PRIJEVARA HRVATSKE JAVNOSTI

Objavljeno: 19. 09. 2015.


PODIJELI:

UDRUGAŽIVOT

Direktna podjela državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima prerasla u još jednu administrativnu farsu koja guši domaći uzgoj, obiteljsku logiku života seoskog prostora i proizvodnju hrane u Hrvatskoj – stoji u osvrtu Udruge OPGH Život na rezultate izravne dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima.

U konačnici je, sve učinjeno od Agencije  za zemljište pod krinkom “zemlja stočarima”, velika prijevara hrvatske javnosti – navodi se dalje u osvrtu Udruge.

Nedavno, javno objavljeni podatak Agencije za poljoprivredno zemljište (http://www.zemljiste.mps.hr/novosti/vijesti/rezultati-izravne-dodjele-dr%C5%BEavnog-poljoprivrednog-zemlji%C5%A1ta-sto%C4%8Darima/) o izravnoj dodjeli stočarima državnog poljoprivrednog zemljišta na 10-godišnji zakup potvrđuje ono što smo od početka tvrdili: Vlast je u ovom konkretnom slučaju skrivala stvarnost kao zmija noge. Državni dužnosnici su javne istupe Udruge Život, a time i naše članove, s visoka optužili kao „zle jezike“ jer smo tražili uvid u rad državne uprave. Sada, kad je sve zaključeno i kad se digla zavjesa, sasvim je razvidno o čemu je riječ:

Udruga Život je tvrdila da je ovaj program loše pripremljen i da mu je krajnji cilj da podeblja potpore velikima a da će stvarna, domaća i uzgajivačka obiteljska gospodarstva ostati praznih ruku. Nakon što je program proveden brzopotezno i Agencija se dičila kako radi i rješava predmete praktički danonoćno, dva i pol mjeseca nakon što su primljeni posljednji zahtjevi nije se moglo doći do odluka. Udruga Život se tijekom 10 tjedana morala tri puta obraćati Agenciji za zemljište da bi na kraju dobila odgovor da još uvijek nemaju rezultata jer manjkaju podaci iz najvažnije druge Agencije, naime one za plaćanja! I sada su rezultati tu i što pokazuju? Da smo cijelo vrijeme bili u pravu i da su navodni „zli jezici“ govorili istinu!

Tražimo i predlažemo da se u tablici vrednovanja Gospodarskog programa unese redoslijed prioriteta (kriterije) za dodjelu poljoprivrednog zemljišta uvaživši STOČARSTVO I STOČARA kao kategoriju prioriteta. Kako slijedi:

A) STOČAR – Uzgajivač (vlasnik – posjednik) MATIČNE ŽIVOTINJE

– za proizvodnju mlijeka ( mliječne i kombinirane pasmine)
– za proizvodnju mesa (krava tele), konji, svinje i ovce

B) STOČAR – Uzgajivač (vlasnik – posjednik) MATIČNE ŽIVOTINJE

– koji ostavlja tele/ždrijebe/janje/prase ZA RASPLOD (žensko za remont i muško za rasplod)

– koji ostavlja pomladak za tov iz vlastitog uzgoja

C) STOČAR – BEZ matičnog stada

– koji životinje drži radi tova / proizvodnje mesa

– koristi telad za tov iz domaćeg uzgoja

– koristi telad za tov iz uvoza

Cjelovit osvrt Udruge OPGH Život možete pročitati OVDJE.

 

.