Ukinuli Mjesne odbore

Objavljeno: 09. 02. 2018.


PODIJELI:
Izmjenama i dopunama Statuta Općine Rešetari, Općinsko vijeće je na posljednjoj sjednici, održanoj pod predsjedanjem Milke Perković, a na prijedlog načelnika Zlatka Age, ukinulo Mjesne odbore. 

Ta se Općina na taj način priključila onim jedinicama lokalne samouprave koje su takvu odluku već donijele smatrajući da mjesni odbori nisu aktivni i ne ostvaruju neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Uz to su izbori za mjesne odbore znatan trošak u općinskom proračunu. U slučaju Općine Rešetari to je 100.000 kuna.

Za donošenje takve odluke navodi se više razloga. Višegodišnja analiza koju je provela općinska uprava na čelu s načelnikom utvrdila je da mjesni odbori ne funkcioniraju i ne obavljaju svoj rad sukladno odredbama Statuta. Nakon izbora većina mjesnih odbora nije se uopće sastala tijekom mandata. Vijeća mjesnih odbora nisu dostavila općinskoj upravi zapisnike, odluke i zaključke kojima bi dokumentirali svoj rad. Uz to, činjenica je, da je interes građana da se kandidiraju za članove vijeća mjesnih odbora iz mandata u mandat sve manji, kao i izlazak na izbore – piše između ostalog Novagra.hr.